Šta je između života i smrti?

Tamara Radovanović 2018.
Komentari

Poljska rediteljka Agnješka Vojtovič Vozlu režirala je 2009. godine psihološku dramu pod nazivom After.Life. Ona nas u svom rediteljskom debiju vodi u svet između života i smrti, a bavi se i pitanjem: Da li smo zaista živi samo zato što dišemo?

Foto: www.cineybso.es

Nakon velike svađe sa svojim verenikom Polom, Ana rastrojena seda za volan i ubrzo sleće s puta. Sledeće što vidi kada otvori oči jeste pogrebnik Eliot, koji priprema njeno telo za predstojeću sahranu. Objašnjava joj da je preminula i da on ima sposobnost da komunicira sa mrtvim ljudima, tačnije sa onima koji tek prelaze iz sveta živih u svet mrtvih. Međutim, Ana se oseća kao da je živa, ne veruje Eliotu i pokušava da pobegne. U međuvremenu, ni Pol nije sasvim prihvatio činjenicu da njegove verenice više nema. Usled jakog osećaja krivice i tuge, rešen je da dođe do nje pre sahrane.

Iako se veliki deo radnje odvija u mrtvačnici, elemenata horora gotovo da nema. Atmosfera je misteriozna i podstiče gledaoce na razmišljanje, čemu u velikoj meri doprinose Kristina Riči u ulozi pomalo tajanstvene Ane i Lijam Nison, u ulozi pedantnog pogrebnika. Tokom čitavog trajanja filma, junakinja će nekoliko puta pomišljati da je definitivno mrtva, a nekoliko puta da je zapravo živa. Zajedno sa njom, i gledaoci će menjati svoje teorije raspleta. Osim neizvesnosti, ovo ostvarenje poseduje kvalitetne dijaloge između Ane i Eliota, koji doprinose da iz ove relativno sumorne drame proiziđe veoma pozitivna poruka.

Ključne reči: preporuka nedelje , film , afterlife , život , smrt ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.