Prvi festival fantastike

Marija Đorđević 2018.
Komentari

Prvi festival fantastike pod nazivom TolkiNiš 2018, u koorganizaciji udruženja ljubitelja fantastike Ordo Draconish i NKC-a održaće se 14. i 15. aprila u prostorijama Niškog kulturnog centra. Program će otvoriti proslavljenji muzičar i frontment grupe Orthodox Celts, Aca Seltik, dok će festival tokom oba dana trajati od 11 do 22 časova, kada će posetioci biti u prilici da posete više različitih kreativnih radionica, tribina, predavanja, bazar fantastike, zaigraju društvene igde u Goblin kutku, i pogledaju filmove iznenađenja na kraju svakog dana.

Foto: www.nerdist.com

Prvog dana Festivala održaće se dve kreativne radionice — Miroslav Lakobrija će sa pomoćnicima voditi radionicu izrade scenske maske dok će Igor Krstić voditi školu kreativnog crtanja. Istog dana, posetioci će biti u mogućnosti da prisustvuju razgovorima sa najuspešnijim prevodiocem dela Stivena Kinga i autorom serijala o Tesli Goranom Skrobonjom, kao i piscem serijala Kosingas i osnivaču IK Strahor Aleksandom Tešićem. Biće organizovano i predstavljanje izdavačkih kuća Otvorena knjiga Portalibris i Orfelini , razgovor sa nekim od njihovih pisaca, potpisivanje knjiga i slikanje, te predavanje Mitološke paralele u Silmarilionu Marka Vasića i 200 godina Frankenstajna dr Dejana Ognjanovića i d.v direktora NKC-a, Srđana Savića. Po završetku predavanja o kultnom romanu Meri Šeli posetioci će moći da u velikoj sali NKC-a pogledaju filmsku pojekciju iznenađenja.

Što se drugog dana tiče, program će takođe početi kreativnim radionicama, prvo će Vladimir Vesović održati Malu stripsku radionicu, a potom Ljubica Dolašević Niški Olivander, radionicu izrade čarobnjačkih štapića i šešira. Takođe, posetioce očekuju razgovori sa piscem serijala Severna Kapija Danijelom Jovanovićem i autorkom knjige Vesela veštica Nika Lelom Stojanović. Predavanje Izgubljene priče i rana predanja iz Silmariliona Marka Vasića biće drugo posvećeno Tolkinu, dok će se posle razgovora sa Lelom Stojanović održati i predavanje o serijalu Hari Poter pod nazivom Putovanje Hogvorts Ekspresom na kome će učestvivatu novinar i predsednik udruženja Ordo Draconiš Darko Stanković i blogerka Snežana BookWitch. Na festivalu će premijerno biti predstavljena nova knjiga Miloša Petkovića Patuljci i vile, prva namenjena najmlađima, u izdanju IK Pčelica, dok će sam događaj otvoriti dečiji hor Leptirići. Posle Petkovića na scenu velike sale NKC-a izaći će najčitaniji pisac knjiga za decu na ovim prostorima Uroš Petrović koji donosi svoj vašar zagonetki. Kao i prvog dana, program se završava filmskom projekcijom iznenađenja, ovog puta u potpunosti posvećenoj najmlađima.

SW Jedi SBgr4

Star Wars: The Last Jedi; FOTO: www.cineplexx.rs

Ovim Festivalom organizatori su se potrudili da obuhvate sve grane kulture u kojima je fantastika zastupljena, te su tu umetnici iz sveta književnosti, stripa, ilustracija, scenske maske i kostimografije, kospleja, filma kao i društva ljubitelja društvenih i viteških igara. Tokom festivala svoj rad predstaviće i gosti iz Bijelog Polja (regionalni festival fantastične književnosti Refesticon), Beograda (festival epske fantastike Mač i Magija, festival fantastike Tolkinfest), niški Džedajski pokret predstaviće Džedajkon dok će se publici predstaviti i udruženje ljubitelja fantastike iz Kostolca.

Iz udruženja Ordo Draconiš kažu da očekuju veliku posećenost i dobru zabavu za sve posetioce i učesnike, kao i da su se trudili da program bude interesantan svima. Predsednik udruženja Darko Stanković poručio je: Pozivam sve ljubitelje fantastike da dođu na festival i uživaju u bogatom programu koji smo za vas pripremili. Naš festival je specifičan, budući da će drugi dan u potpunosti biti podređen najmlađima, ali to ne znači da u njemu neće uživati i stariji. Kao što su nam poručili niški džedaji, grad se fantastično budi i nama je izuzetno drago da je tako. Posle veoma uspešnog Džedajkona Niš dobija još jedan festival posvećen fantastici što može biti samo dobra stvar za kulturu ovog grada. Dobili smo veliki broj poziva od strane raznih organizatora festivala iz regiona, svi su jako zadovoljni programom, pohvalili su naš i trud našeg partnera Niškog Kulturnog Centra, te najvili svoj dolazak. Kao što se može videti iz programa, imaćemo četiri kreativne radionice, koje će voditi veoma uspešni i priznati umetnici, u programu će učestvovati i niški odredi izviđača, dečiji hor Leptirići, a sugrađanima ćemo predstaviti i klub drušvenih igara Goblin i Dreamspirit Wargaming Studio, dok će svi koji žele da ponesu neku uspomenu sa festivala, ali i obogate svoju kolekciju umetnina iz sveta fantastike, moći da posete Bazar fantastike.

On dodaje da se na festivalu mogu očekivati i kostimirani junaci iz serijala Pesma leda i vatre, Gospodar Prstenova, Star Wars i drugih. 

Ulaz je slobodan.

Ključne reči: prvi festival fantastike , tolkiniš , nkc ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.