Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Roman koji potresa svet

Marija Božić 10.10.2021. Komentari

„Grad bola” je autobiografska priča o ličnom iskustvu autora Metija Kamberija koji je odrastao u domu za decu bez roditeljskog staranja. Ova priča se viralno širi i predočava nam kako borbom, snagom i verom, možemo doći do uspeha i cilja. 

Foto: privatna arhiva

Autobiografski roman Grad bola opisuje sistem i odrastanje dece bez roditeljskog staranja. Meti Kamberi je romanom prikazao jedan težak život dečaka na ulici, sa velikim snovima. Govori o odrastanju na ulici, rodnoj neravnopravnosti, životu u domu za nezbrinutu decu i odrastanju deteta u najsurovijim socijalnim uslovima. Život na ulici, nasilje, problematično detinjstvo i tragično odrastanje su osnovni motivi ovog romana, koji je Meti napisao sa samo devetnaest godina. Nakon što ga je majka ostavila na ulici, da se snalazi, krade, prosi i kocka, morao je da promeni pet osnovnih škola, boravi u hraniteljskim porodicama i prolazi golgotu sa tim ljudima, koji uzimaju decu samo da bi dobijali materijalnu pomoć. I to sve sa samo dvanaest godina.

Život dečaka u romanu je uznemirujuć i tragičan, samim tim otvara oči ljudima i uči nas da budemo zahvalniji. Jedan topao krevet u svom domu, sa svojom porodicom je nešto o čemu je on sanjao, a mnogi shvataju te vrednosti olako. Meti Kamberi ovom pričom i sopstvenim iskustvom dokazuje da je veoma isplativo boriti se. Ukida sve rodne neravnopravnosti i ovu romansiranu ispovest je posvetio deci bez roditeljskog staranja, a i nama koji često okrećemo glavu od socijalne realnosti

kultura,preporuka nedelje,roman,Grad bola,meti kamberi,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.