Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Klasici ili savremenici svetske književnosti?

Maša Stojiljković 20.9.2021. Komentari

Knjige koje su proglašene za klasike svetske književnosti često prati epitet dosadnih, istorijskih, teških za čitanje i nerazumljivih za nas koji u tom periodu nismo živeli. Klasici nam mogu dočarati život u tom periodu istorije, kulturu, mentalitet i sistem vrednosti ljudi koji su živeli po raznim pisanim i nepisanim pravilima. Imamo priliku da malo bolje upoznamo istoriju i da shvatimo da je tada, ali  i sada bilo pametnih, obrazovanih, hrabrih ljudi, ali i onih koji su svoju tugu držali u sebi.  

Foto: app.pexels.rs

Zločin i kazna – Fjodor Mihailovič Dostojevski

Radnja knjige nas vodi u Sankt Petersburg šezdesetih godina 19. veka. Siromašni student prava, Rodion Raskoljnjikov, već mesecima nije platio kiriju, pa je počeo da zalaže svoje stvari. Poslednja je bila njegov sat za koji je dobio malo novca, što je kod njega izazvalo želju da se osveti, pa dobija ideju da opljačka i ubije. Raskoljnjikov će morati da ubije i staricu i njenu pomoćnicu i taj događaj će označiti njegov dalji život. Griža savesti će mu postati najveći problem i jednom trenutku će priznati svoje delo.

Ana Karenjina – Lav Nikolajevič Tolstoj

Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način. Upravo ovako kreće jedno od najpoznatijih Tolstojevih dela koje govori o strasnoj ljubavi Ane Karenjine i grofa Vronskog. Ana Karenjina dolazi u Moskvu da pomiri svog brata i snaju i na balu upoznaje grofa Vronskog, koji joj jasno govori svoje namere. Iznenađena direktnim nastupom grofa, ali i rastrzana između onoga što je društveno prihvatljivo, a sa druge strane racionalno, povlači poteze koji će je koštati. Dobija dete sa svojim ljubavnikom, i iako isprva želi da ostane sa mužem, predomišlja se i odlazi sa Vronskim i kćerkom, dok sina mora da ostavi svom mužu. Ovaj roman prikazuje ne samo ljubavne već i ekonomske i društvene odnose tog perioda, prikazuje Anu kao glavnog lika koji prolazi kroz razna psihička i fizička stanja, odvajanje od deteta, preljubu, kajanje, osudu društva i kao lika koji, ne uspevajući da se izbori sa svime,svoj život okončava tako što se baca pod voz.

Na Drini Ćuprija – Ivo Andrić

Roman koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost govori o izgradnji mosta na Drini i prati dug vremenski period od 16. veka kada je most izgrađen do početka Prvog svetskog rata 1914. godine. Jedan od dečaka kog su Turci odveli i poslali u janjičare postao je vezir Mehmed-paša Sokolović i on je doneo odluku da se na tom mestu izgradi most koji je preko potreban. Iako su mnogi sumnjali, most biva izgrađen posle pet godina i na njemu beše napisano ko ga je izgradio. Nadolazeće godine obeležiće smena vlasti, odlazak Turaka i dolazak Austrijanaca. Kasaba  postaje  modernija, dobija dve banke, dobija i hotel. Most predstavlja simbol čvrste građevine koja je večno prisutna, dok su ljudski životi i sudbine prolazni, nebitni i bivaju brzo zaboravljeni. Kasaba će proći kroz vetar vremena, mnogo šta će se tu promeniti, ali početak Prvog svetskog rata i atentat na princa Ferdinanda će primorati stanovnike kasabe da beže u Srbiju.

Tvrđava – Meša Selimović

Roman vodi čitaoca u 17. vek u muslimansku sredinu Sarajeva. Upoznajemo Ahmeda Šaba koji je bio u ratu u Rusiji na strani Turaka. Video je mnoge pokolje, zastrašujuća zverstva, ali se nekako vratio kući. Međutim, svi njegovi su pomrli od zarazne bolesti koja je tada harala. Ostao je sam, ali tada upoznaje Tijanu, koja je hrišćanka, ženi se njome i ona postaje Tijana Šabo. Tvrđava je vojno utvrđenje iznad Sarajeva, mesta u koje odvode i krive i nedužne, a retko ko se vrati odatle. Ima i psihološku ulogu – predstavlja simbol moći, snage, straha, konstantnu pretnju svima i pokazatelj je kakve mogu da budu sudbine običnih ljudi. Ahmed će zbog svog slobodnog mišljenja svašta pretrpeti, kao i zbog odbijanja da živi po tuđim pravilima, i postaće simbol pojedinca koji je želeo da se bori protiv mase i njenih načela.

Gordost i predrasuda – Džejn Ostin

Roman koji spada u jednu od najčitanijih svetskih knjiga svih vremena vodi nas u srednjovekovnu Englesku i upoznaje nas sa društvenim odnosima koji su vladali u to vreme. Slobodoumna i hrabra Elizabet Benet, kao i njene sestre, mora da se bogato uda, međutim kada se suoči sa arogantnim i drskim gospodinom Darsijem, ona počinje da razmišlja o svom životu, tradiciji i porodičnim odnosima. Darsi je ponosan, čvrstih stavova, ne zanima ga tuđe mišljenje, ali ga Elizabet pobeđuje svojim neudvaranjem. Ona prema njemu ima određene predrasude zbog kojih ne može da ga upozna na pravi način, a on je isuviše gord i ponosan i moraće da nađe način da to ukroti.

kultura,toplistaknjiga,svetskiklasici,svetskaknjiževnost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.