Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Bezbrižno detinjstvo provedeno uz Minju Subotu

Emilija Miliev 19.9.2021. Komentari

Minja Subota bio je srpski kompozitor, zabavljač, muzičar i fotograf, a odrasli i deca pamtiće ga po njegovoj emisiji „Muzički tobogan”, u kojoj je pomagao deci da upoznaju naše najistaknutije pesnike. U toj emisiji nastupali su mnogi poznati srpski muzičari kao što su Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Đorđe Balašević, Bajaga i mnogi drugi.

Foto: www.autographcollector.com

Diplomirao je u Beogradu na Elektrotehničkom fakultetu kao inžinjer elektrotehnike, a imao je je dve diplome iz fotografije Famoos Schools Internacional i Evropske kuće fotografije iz Chalon-sur-Saone. Osim emisije Muzički tobogan, vodio je još mnoge druge i bio autor, kao što su Od glave do pete, Igre bez granica, Željoteka, Sve igračke sveta, Muzički balon, Nedeljno popodne, Zvezdana žurka i mnoge druge. Mnoge stihove istaknutih pesnika je pretvorio u pesme, a neke od pozatijih su Razbole se lisica, Deca su ukras sveta, Išli smo u Afriku i ostale. Pesme su i danas jako slušane i pevane kao i ranije, a takođe su i sastavni deo muzičkog obrazovanja u svim osnovnim školama Srbije. Zajedno sa dečijim pesmama, komponovao je i pesme zabavnog karaktera, šansone i redovno izdavao ploče sa svojim pesmama koje su bile popularne u bivšoj Jugoslaviji. Po stihovima Ljubivoja Ršumovića napravio je svoj ciklus kompozicija pod nazivom Još nam samo ale fale. Bio je učesnik mnogih muzičkih festivala. Na festivalu Beogradsko proleće učestvovao je devet puta sa izvođenjem pesama Devojčica je odnela ljubav, Slon lepotan Dodolan i Pozdrav iz Srbije.

Najviše će biti upamćen po autorskoj emisiji Muzički tobogan, koja je bila popularna punih 18 godina, koliko je prikazivana. Uvodna špica emisije bila je Muzika je put do sreće. Emisija se sastojala iz tri rubrike: Hit tobogana, Mali koncert i Hit klinac. Svaka epizoda imala je svog pesnika koji je autor za hit Tobogana i vokalnog solistu koji će izvesti tu pesmu. U rubrici Mali koncert uglavnom su nastupali mladi, talentovani izvođači osnovnih i srednjih škola. Mladi i istaknuti umetnici nastupali su u rubrici Hit klinac izvođenjem  pesama naših poznatih pesnika.

Muzika je put do sreće

polje, šuma, reka, lug,

put do srca kad te ona neće

muzika je stihu drug.

Naš Minja Subota je iza sebe ostavio mnoge poučne citate i stihove kojih ćemo se svi rado sećati. Odrasli smo uz njega i njegove pesme kojih se i dan-danas sećamo. Dao je veliki doprinos neraskidivoj vezi među svim generacijama sa svih prostora bivše Jugoslavije. Uspeo je da nam približi sve dečije želje i nade. Uz njegove emisije odraslo je mnogo generacija Jugoslavije. Svi smo imali brižno detinjstvo sa njim i pored malih ekrana. Zajedno sa njim smo učili pesme koje su izvođene na TV-u. Uvek je govorio da su njegovo bogatstvo deca, a i on je bio nama. Mnogi su ga presretali na ulicama i zahvaljivali mu, a neki će ostati željni njegovih emisija i voditeljstva. Osim zabave, emisije su imale i pedagošku ulogu, koje su mnogim generacijama dobro došle. Bio je radost svim mališanima, svi su jedva čekali nedelju, dan za odmaraje uz Minju Subotu.

Drage tobogandžije, dragi prijatelji Muzičkog tobogana poslednji put se odjavljujemo sa Minjom.

kultura,Minja Subota,Muzicki tobogan,kompozitor,voditelj,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.