Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Poslednje veče festivala u znaku dodela nagrada i predstave o lepim sećanjima

Emilija Miliev 15.9.2021. Foto Komentari

Svečano zatvaranje drugog po redu festivala „Teatar na raskršću” održano je 14. septembra u Narodnom pozorištu sa početkom od 19.30 časova. Tom prilikom su nagrađene najbolje predstave i glumci, a nakon toga usledila je i predstava „Život se sa mnom mnogo poigrao” u režiji Dina Mustafića.

Foto: Emilija Miliev

U konkurenciju za nagradu ušlo je šest predstava: Za sada je sve okej Kruševačkog pozorišta, Dan kada ja nije više bilo ja Beogradskog dramskog pozorišta, Život je san Teatra Zong iz Sofije, KONS: NOVO DOBA Prešernovo gledalište iz Kranja iz Slovenije, Pazi na prazninu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu iz Hrvatske i Ko je ubio Dženiz Džoplin Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Pre same dodele nagrada publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila sve glumce i učesnike i zahvalila im se na trudu i uživanju koje su im pružili. Novinarski žiri koji su činile Sanja Mijović – urednica trećeg programa RTS-a, Tatjana Nježić – novinarka Blica i Lidija Georgijev – urednica Niškog dopisništva RTS-a jednoglasno su odlučile da nagradu dobije predstava Za sada je sve okej. Predsednik žirija Igor Burić dodelio je drugu nagradu okruglog stola kritike predstavi KONS: NOVO DOBA.

Članovi stručnog žirija Mia Begović i Branislav Mićanović obratili su se publici, dodelili nagrade i usput ih obrazložili. U suočavanju sa ovogodišnjom selekcijom međunarodnog festivala Teatar na raskršću, koji se svojim konceptom zaživeo ne samo na balkanskom prostoru, već i mnogo šire i mnogo više, stručni žiri razume i uvažava činjenicu da je ovogodišnji festival posvećen autorskom pozorištu, dubokoj stvaralačkoj intimi, predstavama ili pozorištima koja nisu takozvani mejnstrim. Stručni žiri ovakvu orijentaciju ceni kao vrlinu selekcije koja iščitava sadašnju traumatičnu svakodnevicu i elementarnu upitanost za status homosapijensa u bliskoj budućnosti. Katarza kao vrlina teatra iskazuje se kao moral savremenog sveta kroz pošasti pandemije COVID19. U tim strašnim uslovima, opstao je i održava se festival Teatar na raškršću. Još jedan podvig ljudi u pozorištu, podvig ovog pozorišta i ovog grada. Upućujemo izraze visokog uvažavanja za Narodno pozorište, za izvrsnu organizaciju u nimalo jednostavnim uslovima – rekao je Branislav Mićanović, zahvalivši se ljudima iz Narodnog pozorišta, gradu Nišu i publici. Tom prilikom je dodelio nagrade glumcima.

20210914 194221

Dodela nagrade predstavi Za sada je sve okej; Foto: Emilija Miliev 

Specijalnu nagradu žiri dodelio je kao visoko priznanje za neočekivane domete predstavi KONS: NOVO DOBA, a sledeća nagrada bila je za epizodnu ulogu i ona je pripala Nataši Marković iz predstave Dan kada ja više nije bilo ja. Nagrada za scenski pokret dodeljena je Bojanu Vasovu iz predstave Život je san. Za originalnu scensku muziku dodeljena je nagrada Jeleni Popović, za scenografsko i kostimografskog ostvaranje dobila je Zdravki Ivandi Kiriki iz Zagreba iz predstave Pazi na prazninu, za najbolju mladu ulogu dobila je nagradu Sonja Isailović iz predstave Ko je ubio Dženiz Džoplin, za najbolju žensku ulogu nagrađena je Bojana Milanović iz istoimene predstave. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Bojanu Vasovu, a takođe je dobitnik i nagrade za najboljeg mladog glumca. Nagradu za režiju dobila je predstava Pazi na prazninu Romana Nikolića.

Nakon dodele nagrada usledila je predstava Život se sa mnom mnogo poigrao u režiji Dina Mustafića. Predstava je jako poučna i govori o životu jedne porodice koja je celog života bila rastavljena zbog greške. Kroz predstavu se kroz sećanja otkrivaju mnogi detalji iz života svih članova porodice za koje se malo znalo, a nikad se o njima nije govorilo. Poznati pozorišni glumci su na predivan način dočarali svaki minut predstave i kroz suze i smeh istovremeno uživali zajedno sa publikom do kraja predstave.

Predstavom Život se sa mnom mnogo poigrao svečano je zatvoren festival Teatar na raskršću.

kultura,TEATAR NA RASKRŠĆU,narodno pozorište,nagrade,Život se sa mnom mnogo poigrao,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.