Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Bojana Milanović: Hvala publici koja je bila dovoljno slobodna da ustane i uživa sa nama

Nevena Ivanović 14.9.2021. Komentari

Predstavom „Ko je ubio Dženis Džoplin” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada zatvoren je takmičarski deo festivala „Teatar na raskršću”.

Foto: Nevena Ivanović

Rediteljka ovog ostvarenja, Sonja Petrović, prikazala je zajedno sa osmočlanom glumačkom ekipom dvojni lik poznate umetnice, koju ređe pamtimo po tome šta je sve uradila za žensku borbu i emancipaciju žena, a češće po načinu na koji je živela i umrla. Nakon predstave, glumica koja tumači lik Dženis Džoplin, Bojana Milanović, govorila je za naš list.

Uz veliki aplauz i nekoliko biseva završena je predstava i takmičarski deo festivala. Kakvi su Vaši utisci?

Bojana Milanović: Publika je divno reagovala tokom cele predstave, ali naravno i na kraju. Ja moram reći da smo mi sa ovom predstavom navikli na takve reakcije. Sve zavisi od toga koliko je publika slobodna. Nekada to bude suptilnije podržano, a nekada to bude kao što se dogodilo upravo prilikom ovog izvođenja. Duboko se zahvaljujem publici koja se nije stidela i koja je bila dovoljno slobodna da ustane, đuska sa nama i uživa.

Teatar predstavlja razmenu pozorišnih ideja, praksi itd. Zašto je po Vašem mišljenju ovaj festival bitan?

Bojana Milanović: Za ovih nedelju dana koliko sam imala prilike da vidim kako festival funkcioniše, zaista sam se oduševila. Posebno time što je okrugli sto mesto gde publika može da pita i aktivno učestvuje u razgovoru. To me je ohrabrilo i verujem da će festival nastaviti sa trajanjem i da će dobro funkcionisati.

Lik Dženis Džoplin ruši razne norme. Šta je ono najvažnije na šta nas on podseća?

Bojana Milanović: Svakako je to sloboda. Takođe, da nam nikad ne izostane strasti, želje, ljubavi i hrabrosti da učinimo ono što želimo.

Glumačku postavu čini mlada ekipa. Kako ste sarađivali?

Bojana Milanović: Mi svi imamo do 30 godina, a to je negde bila ideja i zamisao rediteljke. Mislim da je to olakšalo dosta toga, dobro smo se razumeli i značilo nam je za ceo proces.

f8fc3dae d730 47e0 867d 01d12247f314

Bojana Milanović tokom razgovora za SDL; Foto: privatna arhiva 

Kako ste zadovoljni uspehom same predstave, s obzirom na situaciju da je premijera održana neposredno pred zatvaranje usled virusa korone 2020. godine?

Bojana Milanović: Imali smo nesreću da šest meseci nismo mogli da igramo predstavu, ali kada smo se vratili na scenu, ona je odmah kupila publiku. Zatim su krenuli i festivali, tako da smo shvatili da smo se vrlo brzo i lako povezali sa publikom i da je ona prepoznala našu iskrenu želju, emociju, ljubav i strast koja karakteriše Dženis Džoplin.  

Šta biste poručili mladim ljudima koji žele da se bave glumom kao i Vi?

Bojana Milanović: Profesorka Jasna Đurišić nam je to često govorila, te ću je citirati: Deco, bavite se ovim poslom samo ako ga jako, jako volite. Preuzela bih tu rečenicu i dodala da se upuste ukoliko mogu izdržati i prebroditi sve prepreke koje taj poziv donosi. Važno mi je što su mi mlade kolege rekle da imaju veru u pozorište i da ono može da funkcioniše. Mislim da kada dobijemo takve komentare to bude sasvim dovoljno. 

kultura,predstava,Ko je ubio Dženis Džoplin,TEATAR NA RASKRŠĆU,intervju,Bojana Milanović,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.