Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

„Budi svetiljka” glavna je poruka pete večeri „Teatra na raskršću”

Anđela Stajkov 12.9.2021. Komentari

Na sceni Narodnog pozorišta 11. septembra je izvedena predstava „Kons: Novo doba” Prešernovog gledališta Kranj iz Slovenije. Predstavu su zajedno radili Katarina Morano kao dramaturg i Žiga Divjak kao reditelj, a rađena je po tekstu Srećka Kosovela.

Foto: Anđela Stajkov

Reditelji su predstavu zamislili više kao nešto što se može svrstati u recital, izgovarajući tekst Srećka Kostovela, koji govori o unutrašnjoj borbi čoveka koji oseća posledice rata. Glumci nepomični na sceni, koristeći se isključivo svojim glasom, publici su predstavili osećanja čoveka koji se bori sa načinom življenja koji mu je nametnut. Igra glasnoće i interpretacije, fokus na način na koji će se misao izgovoriti, bili su jedini čime su se glumci služili prilikom izvođenja ovog dela. Bez suvišne interpretacije, samo ređanje misli jedna za drugom. Ideja da u predstavi nose vizire koji su osvetljeni uklopila se u trenutnu situaciju sa pandemijom, jer kako naglašavaju glumci, morali su da drže distancu i nose maske na probama. Na sceni je prikazan kontrast u odnosu na izgovoren tekst, gde glumci stoje nepomični u mraku, dok izgovaraju da čovek nije automat. Ključni stih Kosovela je Budi svetiljka, koji se odnosi na to da ako je čitav svet u mraku, čovek treba biti svetlo.

Publika se nakon predstave rado odazvala okruglom stolu na kojem su glumci odgovarali na pitanja. U našem pozorištu radimo dosta različih predstava, te nam nije bio problem da prihvatimo i ovaj način izvođenja. Jednostavno smo prihvatili da u ovoj predstavi nećemo moći da napravimo karakter liku kojeg predstavljamo – rekla je Darija Rajmar. Složili su se sa komentarom da predstava izaziva teskobu, ali isto tako da se mnogi poistovećuju i shvataju da na kraju uvek postoji svetlo u mraku.

Šeste večeri festivala publici će se predstavite hrvatsko Narodno pozorište iz Varaždina predstavom Pazi na prazninu

kultura,pozotište,TEATAR NA RASKRŠĆU,Novo doba,Kosovel,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.