Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Pitanje identiteta tema treće večeri „Teatra na raskršću”

Jovan Živković 10.9.2021. Foto Komentari

Treće večeri „Teatra na raskršću” odigrana je predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Dan kada ja nije više bilo ja”. Predstava je rađena po tekstu jednog od najnagrađivanijih nemačkih autora 21. veka Rolanda Šimelpfeniga, dok režiju potpisuje mlada rediteljka Tara Manić.

Glumci su se tri puta vraćali kako bi se poklonili publici; Foto: Jovan Živković

Dan kada ja više nije bilo ja je komad o običnoj, nuklearnoj porodici u kojoj se jednog dana desi nešto neobično – ostvari im se ono o čemu su krišom sanjali – u porodičnom domu se pojavljuju dvojnici roditelja. Rediteljka Tara Manić istakla je da je ovaj komad zapravo pitanje identiteta koji kroz ironiju predstavlja banalnost svakodnevice i opasnost potisnutih želja.

Ovde se govori o ostvarenosti, neostvarenosti, o krizi srednjih godina, o očekivanjima koja postavljamo pred sebom ili svojim partnerima, ali i nekom intimnom pitanju neuspeha, tako da pitanje identiteta bi bio najatčniji opis ovog komada – istakla je Tara Manić, predstavljajući tekst po kome je pisana ova predstava kao lavirint.

Nakon predstave održan je okrugli sto na kom su glumci, zajedno sa rediteljkom, odgovarali prvo na pitanja selektora Festivala, a potom i na pitanja publike, među kojima su bili istaknuti pozorišni kritičari i novinari lokalnih redakcija. Glumica Nataša Marković, koja iza sebe ima bogatu pozorišnu, pa i filmsku karijeru, rekla je da je ključ snalaženja u ovoj predstavi učenje teksta. Ovaj tekst u sebi ima neku tugu koja dugo traje i nekako želiš da, na bilo koji način, rešiš taj problem i da ti ljudi opet postanu živi – rekla je Marković i podsetila publiku da je već imala iskustva sa tekstovima Rolanda Šimelpfeniga, konkretno u delu Arapska noć u režiji Jugosloveskog dramskog pozorišta.

Okrugli sto; Foto: Jovan Živković

Tekst po kome je pisana ova predstava je prvi put izveden u Dojčes teatru u režiji Ane Lenk 2018. godine.

Četvrte večeri Teatra na raskšću biće prikazana antiutopijska horor priča Život je san koja je ujedno autorski projekat rediteljke Dine Markove i Bojana Arsova kao koreografa, vizuelnog umetnika i kostimografa.

kultura,TEATAR NA RASKRŠĆU,narodno pozorište,dan kada ja više nije bilo ja,predstava,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.