Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Greh predaka

Maša Stojiljković 6.9.2021. Komentari

Film „Nečista krv – greh predaka” rađen je po delima vranjskog dramatičara Bore Stankovića, a u režiji Milutina Popovića. U 103 minuta gledaoci će videti autentičnu sliku tadašnjeg života u tom periodu, a u glavnim ulogama našli su se Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović i Katarina Radivojević.

foto: privatna arhiva

Film nas vraća u period kraja 19.veka na jug Srbije u blizini Vranja koji je još uvek bio pod turskom vlašću, u kuću uglednog i poštovanog trgovca Hadži Trifuna (Dragan Bjelogrlić). Hadži Trifun je pradeda Sofke iz Nečiste krvi, čovek koji vodi glavnu reč medju Srbima u tom delu, a istovremeno je u dobrom odnosu sa Turcima i tečno govori turski. Udovicu svog najstarijeg sina drži zatvorenu u kući, iako je mlada, lepa i puna života. Drugi sin mu je školovanju u Istanbulu, dok treći sin svoju ženu šalje u manastir da bi mogao ponovo da se ženi. Dok sprema svoja dva sina da naslede njegovu uglednu poziciju, probleme mu stvaraju svi koji ga okružuju. I turski begovi i njegova porodica. Biće prinuđen da donese niz odluka koje će uticati na njegove potomke.

Boga se ne bojiš?

Da sam žena bojao bih se, ovako ne smem.

Hadži Trifun predstavlja jednu vrste nekrunisanog starešine koji se o svemu pita i koji sve radi onako kako on želi.  Iako isprva gledaoci misle da on radi pravedno, ubrzo shvataju da on sve što radi radi u svoju korist i ne preza ni od čega. Međutim, i sam Hadži Trifun je žrtva problema koji mu dolaze sa svih strana. Od strane turskih vlasti koje žele da spreče jačanje Srba u tom delu, od porodičnih problema koje sežu u prošlost, od porodice koja svakim danom sve više gazi u mulj problema. Zbog svog tog tereta koji nosi žrtvovaće  svoju porodicu, decu i unučiće i donosiće odluke koje možda neće biti najbolja opcija. Veliku pažnju u filmu privukao je položaj žena. Iako se pretpostavlja da su žene tada  bile žrtve patrijarhata, koje su morale da žive po tuđim nahođenjima, ne važe ista pravila za sve. Sa jedne strane njegove snaje trpe teror njegovih sinova i njega, a njegova sestra Cona živi život punim plućima, menja ljubavnike, a kasnije ih bezoosećajno odbacuje i ne mari za osudu okoline sve dok joj brat čuva leđa. Ona predstavlja izraz nezavisnosti koji je i tada postojao bez obzira na stege patrijarhata. Očigledno je za nezavisnost bila potrebna podrška. Film na autentičan način pokazuje kako je živeti u tom periodu na tom podneblju, a sve to dok vam turski begovi dišu za vratom i procenjuju svaki vaš korak. Iako film naizgled deluje kao igra nadređenih i podređenih svaki lik ima svoju muku, svoj tugu i svoj greh.

kultura,preporuka nedelje,film,Necista krv,Bora Stanovic,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.