Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Osam dokumentarnih ostvarenja na festivalu „City Fest”

Emilija Miliev 27.8.2021. Komentari

Na festivalu dokumentarnog filma, u Parku Svetog Save, 28. i 29. avgusta biće predstavljeno osam filmova: „Glumčina”, „Dejan”, „Broj 1”, „Mačka na rupi miša čeka”, „Svedočanstva”, „Pokajnik u pokušaju”, „Dobro došli u Svrljig” i „Speleonaut/Pod kamenim nebom”. Pored bogatog filmskog programa, festival će imati i muzički program „U čast velikanima iz Niša”, posvećen nedavno preminulim muzičkim legendama Miki i Minji.

Foto: pixabay.com

Kratkim uvodom, program će otvoriti glumac Milan Caci Mihailović. Na svečanom otvaranju 28. avgusta sa početkom u 19.45 časova, biće prikazano pet filmova. Festival će otvoriti film Glumčina. Ovo ostvarenje napravljeno je u režiji Vladimira Ristića, a predstavlja dokumentarni film o legendarnom glumcu Zoranu Radmiloviću. Iste te večeri biće emitovan i film Dejan koji govori o Dejanu Škariću, svešteniku Srpske pravoslavne crkve, koji pored svog poziva ima još jednu veliku ljubav. Autor filma je Slađan Stojanović. Publika će moći da uživa u još jednom filmu, Broj 1, o legendarnom golmanu reprezentacije Jugoslavije i FK Radnički Dragana Pantelića. Kroz film se otkrivaju važni detalji, a priče vode izuzeno važne figure iz domaćeg sporta. Nakon ovog filma, publika će imate priliku da uživa u dokumentarnom filmu Mačka na rupi čeka miša, o boravku Branislava Nušića u Sokobanji. Višestruko nagrađivani film Svedočanstva biće prikazan kao poslednji film prve večeri, autora Branke Bešević Gajić. Dokumentarno-istraživački film bazira se na stvarnim i relevantnim svedočanstvima vernika koji posećuju kultnu svetinju manastir Tumane, koji se nalazi u Golubačkoj dolini, 12 km udaljen od Golupca. Njegovo ostvarenje vezuje se za proslavljenog kosovskog junaka Miloša Obilića.

Koncert U čast velikanima Niša Miki i Minji, 29. avgusta upriličiće njihove kolege iz grupe Lutajuća srca Spomenka Đokić Krstić i Vladimir Crnomarković, sa početkom u 20 časova. Nakon koncerta, publika će moći da uživa u kratkom dokumentarnom filmu Pokajnik u pokušaju autora Žikice Jovanovića iz Prokuplja. Iste večeri biće prikazan i film Dobro došli u Svrljig, koji govori o bogatstvima koja se nalaze na pola sata vožnje od Niša do Svrljiga. Film otkriva mnoge detalje o gradiću koji postaje sve atraktivniji za turiste. Treći i poslednji film, koji će zatvoriti festival, Pod kamenim nebom, izazvao je veliku pažnju o ginisovcu Milutinu Veljkoviću. Ovaj film predstavlja sinematično svedočanstvo o sudarima svemira i čoveka, spoljašnjeg i unutrašnjeg.

Ulaz za sve projekcije filmova je besplatan. 

kultura,city fest,festival,dokumentarni film,park Svetog Save,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.