Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Milan Marić: Trudio sam se da sebe nekako dam Tomi, a ne da Tomu uzmem sebi

Mila Stanojević 22.8.2021. Komentari

Projekcijom filma „Toma”, premijerno za domaću publiku, u režiji Dragana Bjelogrlića, otvoreni su 56. Filmski susreti na Letnjoj pozornici. 

Foto: privatna arhiva

Ovo je film o Tomi Zdravkoviću, čoveku koga ne pamtimo samo po njegovim pesmama i načinu na koji ih je izvodio, već i kao boema sa dušom. Publika je deo glumačke ekipe nakon projekcije pozdravila dugim gromoglasnim aplauzom, što je pokazalo kakav je utisak na njih ostavio film. Kakav utisak je nakon domaće premijere imao glavni glumac, koji je oživeo Tomin lik i odgovore na druga pitanja, glumac Milan Marić otkrio je u razgovoru za Studentski dnevni list.

Kako ste? Kako se osećate nakon premijere filma Toma?

Marić: Emotivno, vrlo emotivno. Nekako i lepo i tužno što se to završilo, ali dobro, idemo dalje u životu. Bilo je divno i bili smo zatečeni reakcijom publike, ali nam je prijalo, vinulo nas je i svi smo bili toliko srećni. Mislio sam da neću imati tremu, jer se već desila premijera u Sarajevu, no onda, kako sam došao u Niš tako je počela da raste. Radili smo na tom južnjačkom akcentu, a kada smo došli u Niš pomislio sam da ako tu prođemo dobro, onda je to to.

Koliko je bilo teško skinuti južnjački akcenat i da zvuči prirodno, koliko ste dugo radili na tome i sa kim?

Marić: Pre snimanja sam imao par razgovora sa mojim profesorom dikcije, Racom, a posle toga sam radio sam, naravno i uz Bjelinu pomoć. Nije bilo teško, jer to je naš posao i mora da se prihvati. Naravno, on ima svoje specifičnosti, na koje kada pristanete, to je to.

Koliko je bilo zahtevno oživeti čoveka koji je ostavio veliki trag za sobom?

Marić: Izazovno i naporno. Mnogo rada je bilo pred nama i nismo imali odgovore na sva pitanja.

unnamed

Konferencija za novinare povodom filma Toma; Foto: privatna arhiva

Koji Vam je omiljeni deo procesa?

Marić: Sve ima svoju uzbudljivost, tako da ne znam. I te pripreme, sam početak, snimanja, ali i onaj deo kad si već toliko siguran i onda se samo igraš i puštaš, to mi je, eto, najlepše.

Ukoliko ste voleli Tomu, da li ga posle ovoga više volite, razumete, osećate?

Marić: Sada ga drugačije volim. Toma je bio povod da ja malo otključam sebe, upoznam sebe. Morao sam neki svoj emotivni aparat da iskoristim, da neke stvari iz svog života uključim i da sebe nekako dam Tomi, a ne da Tomu uzmem sebi.

Koliko je sličnosti između Vas?

Marić: Nema ih. Odnosno, skoro uopšte. Možda jedino ta želja za stvaranjem, želja za emocijom i želja da izbaciš tu emociju iz sebe.

U jednom momentu Toma izgovora repliku da je najvažnije koliko života stane u jedan dan, s tim u vezi, koliko života stane u jedan Vaš dan?

Marić: Zavisi od dana. Ne možete baš svakog dana da živite kao da je poslednji. Nekako nije ni to život. Sve je to neka borba sa samim sobom, želja da nastaviš dalje, da upoznaš sebe, da otvaraš sebe, da menjaš sebe, da popravljaš sebe.

Šta Vam onda unosi život u dan?

Marić: Sve to.

 

 

kultura,toma zdravkovic,filmski susreti,intervju,Premijera filma,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.