Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Otvoreni 56. Filmski susreti

Mila Stanojević 22.8.2021. Komentari

Defile glumaca crvenim tepihom do Tvrđave, Letnja pozornica ispunjena do poslednjeg mesta, vatromet, aplauz, emocija. Počeo je tradicionalni festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma − Filmski susreti, ušuškan među zidinama Niške tvrđave, koji će trajati do 27. avgusta.

Foto: privatna arhiva

Veče je počelo uz tonove poznatih pesama na gitari, koje je svirao i pevao glumac Nebojša Dugalić, potom je govorio pesmu Drumovi će poželeti ludakakoju je pesnik Vitomir Nikolić posvetio glumcu Pavlu Vujisiću, po kome i nagrada Filmskih susreta nosi ime. Ovo priznanje za životno delo, na ovogodišnjem 56. Festivalu, koje dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije, za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu, pripalo je Ljiljani Blagojević.

Glumici Ljiljani Dragutinović, koja je ove godine predsednica žirija, ključeve grada predala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Članove stručnog žirija čine i glumci Branislav Tomašević i Svetislav Bule Goncić, koji će odlučivati o zvaničnim nagradama festivala, među kojima su najznačajnije Gran-pri Naisa, Carica Teodora, Car Konstantin, ali i povelje za izuzetnu žensku ulogu, mušku ulogu, nagrade za žensku epizodnu ulogu, mušku epizodnu ulogu i nagrada za debitantsku ulogu.

Posle veličanstvenog vatrometa, Festival je zvanično otvoren projekcijom filma Toma, koji je domaćoj publici premijerno prikazan, a u režiji Dragana Bjelogrlića, čiju glavnu ulogu tumaču Milan Marić, zatim Tamara Dragičevič u ulozi Silvane Armenulić, Andrija Kuzmanović koja igra lik menadžera Dragana Dakovića Drde, u ulozi majke je Mirjana Karanović, a Petar Benčina oživeo je lik doktora. Ostale uloge tumače Paulina Manov, Sanja Marković, Milan Kolak. Scenario potpisuju Zoran Lisinac, takođe i koreditelj, i Nikola Pejaković, dok su koscenaristi Dragan Bjelogrlić i Maja Todorović. Kompozitor je Željko Joksimović, ali i producent, pored Dragana Bjelogrlića.

IMG 8196

Film Toma; Foto: privatna arhiva

Ovo je biografski film o jednom od boema sa ovih prostora, o legendi narodne muzike, o čoveku koji je ostavio dušu i pesme za sva vremena. Film prati dve linije radnje: tokom 1991. godine prati odnos Tome i doktora koji je vodio njegovo lečenje i kako se to poznanstvo pretvara u veliko i specifično prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život od detinjstva u Pečenjevcu, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić, koja je bitno uticala na njegovu karijeru, ali i njegov privatni život.

Film je satkan od palete emocija, pesme, igre, mnogo duhovitih replika i situacija, ali i tužnih momenata, pa su se u publici mogle čuti smene suza i smeha, a nekada i obe emocije istovremeno. Film traje 140 minuta, a nakon projekcije na scenu je stupila filmska ekipa koju je niška publika pozdravila gromoglasnim dugim aplauzom. Aco Pejović je pozajmljivao pevački glas Tomi, dok je Suzana Branković pevala Silvanine stihove u filmu. Ubrzo su za kraj večeri, upravo oni, zajedno s publikom i glumcima otpevali nekoliko Tominih i Silvaninih pesama, pa su svi, reklo bi se, napustili Letnju pozornicu zadovoljni.

Na pitanje koliko je film satkan od činjenica, a koliko je deo umetničkog, fiktivnog doprinosa, Dragan Bjelogrlić je kazao da ima dosta faktografskih stvari, ali da je film više njihov doživljaj jednog čoveka i da su više slušali i pratili emociju Tominih pesama.

kultura,filmski susreti,Toma,Letnja pozornica,Niš,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.