Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Radite za znanje, a ne za novac

Maša Stojiljković 1.8.2021. Komentari

„Ne radite za novac, neka novac radi za vas” – jedna je od ključnih poruka Roberta Kiosakija, autora jedne od najboljih knjiga o finansijama  „Bogati otac, siromašni otac”. Ova kniga je namenjena svim ljudima koji su spremni da uče o finansijama i koji žele da postanu finansijski slobodni. 

foto: privatna arhiva

Kada je imao devet godina, autor knjige i njegov prijatelj nisu bili pozvani na zabavu kod školskog druga jer su bili siromašna deca. Tada autor knjige odlučuje da otkrije tajnu bogaćenja. Odlazi kod svog biološkog, ali siromašnog oca, koji je radio u prosveti i dobija savet da završi fakultet i nađe siguran i dobro plaćen posao. Njegov siromašni otac bio je visoko obrazovan i radio je u državnoj službi. Bogati otac, bio je otac njegovog najboljeg druga, koji nije imao fakultetsku diplomu, ali je bio bogat i uspešan. Njegov savet bio je da završi fakultet i nakon toga osnuje svoj biznis. Autor i njegov drug još kao devetogodišnji dečaci počinju da uče o novcu, finansijskoj pismenosti i biznisu. Iako isprva nisu razumeli sve zadatke koje su dobijali od bogatog oca, nastavili su da ih rešavaju. Neki od zadataka su ih podučavali, a neki su jačali njiihovu psihu. 

Glavni razlog finansijskih problema koji mori ljude jeste taj što se godinama školuju, a ne nauče ništa o novcu. Rezultat toga je da nauče da rade za novac, ali nikad ne nauče da nateraju novac da radi za njih. 

Knjiga govori o razvoju autora kroz godine, o njegovim stavovima, ali on, takođe, poredi savete koje dobija od obojice očeva. Iako ljudi misle da je svet finansija, brojeva i novca težak i slabo razumljiv običnom narodu, bogati otac je svet finansija predstavio kroz dva jednostavna grafikona. Autor knjige kroz devet poglavlja otkriva čitaocima put do uspeha. Neki od saveta koje autor upućuje svima, ne samo onima kojima su finansije sfera interesovanja, jesu da je finansijska pismenost bitna za sve nas. Jedan od najbitnijih saveta koji je dobio bio je da radi za znanje, a ne za novac. Kroz čitavu knjigu autor govori o tome koliko je učenje važno, ali pod tim ne podrazumeva samo učenje u školi. Osim što govori o bogatim i siromašnim ljudima, autor govori o njihovim strahovima, željama i ambicijama. Siromaštvo ili bogatstvo su mnogo više od količine novca koju neko ima, to je stanje duha. Knjiga predstavlja osnovu za sve ljude koji žele da nauče kako sa novcem i nudi im pogled na finansije iz drugog ugla. Ona vas trenira i motiviše da krenete ka svojoj finansijskoj slobodi. Iako ova knjiga zauzima jednoznačan pristup dajući gotove odgovore na sva pitanja, ona pruža odličan okvir za ostvarivanje sopstvenih ciljeva. 

kultura,preporuka nedelje,knjiga,ekonomija,finansije,pismenost,psihlogija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.