Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Budizam i renesansa

Bojana Petrović 28.6.2021. Komentari

Knjigu „Krava koja je plakala” Ađan Bram prvi put je objavio 2004. godine. 

Foto: www.pinterest.com/Qahira Lynn

Ponekad u životu čak i sveci moraju da sikću da bi ih razumeli. Ali niko ne mora da ujeda, napisao je Ađan Bram u svojoj knjizi Krava koja ja plakala.

Ađan Bram rođen je u Londonu 1951. godine. Sebe smatra budistom od šesnaeste godine kada je kao srednjoškolac počeo da čita budističke knjige. Brzo je zavoleo meditaciju i pronalaženje smisla života. Studirao je teorijsku fiziku na Kembridžu, bio profesor u školi neko vreme, a zatim otputovao na Tajland kako bi postao monah. Ovaj skromni čovek, posmatrajući ljude oko sebe, shvatio je da je potrebno da napiše knjigu kako bi se njegove priče čule što dalje.

Krava koja je plakala je međunarodna književna senzacija koja briše geografske i kulturološke granice. Kroz istinite priče iz svog, ali i iz života svojih poznanika, Ađan Bram nas vodi na duhovna putovanja. Ovaj čovek poštuje tuđa uverenja. Voli svoju filozofiju, ali je ne potura drugima. Govori o meditaciji i staloženosti uma, ali ne nameće svoja mišljenja čitaocima. On ceni svaku religiju, ali voli svoju. Njegovoj knjizi treba prići otvoreno i bez ikakvih očekivanja. Ovo nije klasična priča o religijama. Jedna od poruka koju Ađan šalje je latinska izreka: U zdravom telu zdrav duh.  Čitajući ovo štivo, osećaj je kao na psihoterapeutskoj čajanki. Knjigu mogu da pročitaju i razumeju svi. Ovo je knjiga koja ugreje one kojima je hladno i svima promeni pogled na svet.

kultura,budizam,renesansa,krava koja je plakala,ađan bram,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.