Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Gordana Kovčin: Potraga za šafranom je potraga za smislom u životu

Milica Stojanović 10.6.2021. Komentari

Književno veče spisateljice Gordane Kovčin održano je 9. juna u Svečanoj Sali Univerzitetske bibloteke ,,Nikola Tesla”. Autorka je predstavila svoj roman ,,U potrazi za šafranom” kao i zbirku pesama ,,O ljubavi i sličnim stvarima” čije je stihove govorila Isidora Kovčin.

foto: Jovan Vidojević

Roman U potrazi za šafranom sastoji se iz dva dela i prati priču četiri žene, predstavljajući njihove živote. Prvi deo knjige nosi naziv Kuća od blata. Drugi deo se naziva Naprava za merenje bola. Svaka junakinja iz knjige traga za svojim šafranom i za svaku od njih on predstavlja nešto drugo. Autorka ovog romana je govorila za Studentski dnevni list i otkrila šta za nju šafran predstavlja.

Šta predstavlja motiv knjige i zbog čega?

Gordana Kovčin: Za mene je smisao da čovek nađe svoj put, a put svakog od nas je različit. Svi smo konačni, ali način na koji živimo i šta uradimo za sebe i za druge je ono što mene motiviše.

Svaka junakinja iz Vaše knjige je u potrazi za svojim šafranom, šta to za Vas predstavlja?

Gordana Kovčin: Potraga za šafranom je u stvari potraga za smislom u životu. Za svakog od nas smisao čine različite stvari. Život čini da se to što mi želimo u nekom trenutku promeni i onda mi na taj način sazrevamo. Drago mi je što sa svojih 50 godina iza sebe imam porodicu jer je za mene to suština, dok sam sa druge strane sačuvala i tu ljubav prema književnosti.

Kako se način života, ljubav i patnja razlikuju u ovom i prošlom veku?

Gordana Kovčin: Prvi deo knjige je posvećen načinu života u prošlom veku i bavi se paralelnim životima Gvozdenke i njene unuke. Gvozdenka je rano ostala udovica, bez izvora prihoda.Tada je bio običaj da se žene preudaju i ostave decu muževljevoj braći. Međutim, Gvozdenka nije želela da ostavi decu, ostala je sama na muževljevom imanju, trudila se da ih iškoluje i snalazila se kako je umela. Ona je takođe bila nepismena, ali je uprkos tome uspela da podigne i odgoji svoju decu.

U drugom delu knjige se pominje žensko prokletstvo. Na šta se tačno misli?

Gordana Kovčin: Najveće prokletsvo za jednu ženu jeste kada ona ne može da ima poroda i kada se ne ostvari kao majka. Pogotovu ranije, kada je to bio na neki način uslov da žena ostane u toj porodici i bude prihvaćena. To je ranije bilo mnogo teže nego danas, kada je drugačije. Žena na to ne može da utiče i to se jako teško podnosi, znam, jer sam i ja kroz isto prošla, ali sam se nakon dosta čekanja i sreće ipak ostvarila. Tako da ovo je autobiografska knjiga u kojoj sam rešila da podelim sa mladim ljudima događaje koji su se meni dešavali. Korisno je da znaju da su vera, nada i ljubav osnova za sreću.

Foto: Jovan Vidojević

Ko je Vaša najveća podrška u životu i radu?

Gordana Kovčin: Najveća podrška mi je porodica. Imam dve ćerke koje se takođe bave pisanjem i imala sam njihovu pomoć oko dizajna korica za zbirku pesama. Podrška je jako bitna, pogotovu roditelja, ali i podrška one porodice u koju uđete, jer ako oni nemaju podršku i razumevanje ja se sigurno ne bih ostvarila. Koliko god da smo različiti bitno je da smo tu jedni za druge.

Sigurno ste primetili da sve više mladih ulazi u književne vode i objavljuje knjige. Kakvo je Vaše mišljenje o tome i šta biste im savetovali?

Gordana Kovčin: Dugo sam čekala da objavim ovu knjigu jer se nisam osmelila, ali mislim da je lakše i bolje da se sa nečim krene ranije. Bitno je da se ne odustaje, čovek svaki poraz treba da doživi kao neki nauk. Pisci su dosta samokritični i povučeni i posmatraju svet sa strane.

Šta dalje možemo očekivati od Vas?

Gordana Kovčin: To je nešto nepredvidivo i zavisi dosta od vremena i prilika. Trudiću se svakako, jer imam dosta ideja šta bih mogla dalje. Možda će biti deo ove već napisane knjige koji nedostaje. To je ta sredina koja će biti kao nastavak ove knjige.

kultura,roman,knjizevno vece,Gordana Kovčin,ljubav,zbirka pesama,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.