Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

„Nifest” ove godine u manjem formatu, ali sa istom energijom

Jovan Živković 4.6.2021. Komentari

Osmi međunarodni festival stripa „Nifest” privukao je veliku pažnju istinskih zaljubljenika u devetu umetnost i pored epidemiološke situacije i uslova u kojima je organizovan. Ove godine, upravo zbog trenutne situacije, nije bilo stranih izdavača, što ipak nije sprečilo organizatore da svojim sadržajem privuku Nišlije u zavidnom broju. Za razliku od prethodnih godina, konferencije su održane u Paviljonu u Tvrđavi, dok je sama berza stripova održana u Galeriji NKC-a. Program je trajao od 1. do 3. juna.

Foto: Jelena Todorović

Najveći deo programa održan je drugog dana. Glavna zvezda bio je Nićifor, lik iz istoimenog stripa kome je bila posvećena izložba u Galeriji NKC-a, da bi kasnije bilo održano popularno stripovanje u Paviljonu Tvrđave na kome su govorili njegov autor Zoran Kovačević, stripski scenarista Zoran Andrić i stripski teoretičar i kritičar Zoran Stefanović. Kao autori koji su već sarađivali na ranijim projektima, Zoran Kovačević i Zoran Andrić govorili su za SDL, ocenivši da je biti strip autor danas jako teško, ali ipak savetujući mlade autore da budu istrajni u svom radu. Teško je živeti danas od stripa, pogotovu kod nas. Mnogi autori i crtači su se snašli odlaskom u inostranstvo, pre svega Francusku i Belgiju gde ljudi zaista vole stripove, i gde je zarada od stripova dovoljna za život ovde. U Americi filmska industrija angažuje crtače stripova kao pomoć u vizualizaciji. Sve je to entuzijazam i svako ko ima ideju trebalo bi da proba, zaključio je Kovačević. Iako je stanje stripa takvo da velike tiraže beleže isključivo najpoznatiji izdavači poput Marvela i DC-ja, i dalje je moguće probiti se sa onlajn izdavaštvom, složni su u zaključku.

Strip Presing postoji već jubilarnih 20 godina. Tom prilikom na Nifestu govorili su urednici Strip Presinga Dejan Kostić i Marko Stojanović. Osim ovog, oni su obeležili i 30 godina postojanja njihovog matičnog izdanja Akademski Presing. Mi smo krajem prošle godine ušli u jednu vrstu koizdavaštva. Ovo je prvi broj koji smo izdali sa SKC-om iz Niša. Oni su prihvatili naše predloge i nadam se da će to koizdavaštvo da se nastavi jer će to značiti mnogo bolju budućnost za Strip Presing, rekao je Kostić, kasnije upoznavši publiku sa prvim počecima Presinga.

Deo publike za vreme stripovanja; Foto: Jelena Todorović

Za konferencijskim stolom našao se i Dejan Stojiljković, najpoznatiji po svojoj knjizi Konstantinovo raskršće koja je dobila i svoje stripovno izdanje, kao i po radu na jednoj od najpopularnijih domaćih serija u poslednjih par godina, Senke nad Balkanom. Zajedno sa njim, upravo na temu grafičkog romana Konstantinovo raskršće, govorio je urednik Sistem komiksa Igor Marković, dok je moderator tog, kao i ostalih, bio umetnički direktor Nifesta Zoran Nikolić. To kada me je Bjela (Dragan Bjelogrlić prim. aut.) kontaktirao za mene je predstavljalo satisfakciju da jedan takav veliki umetnik smatra da to što pišem nešto vredi, kazao je Stojiljković, dodavši da bi želeo da Senke nad Balkanom dobiju spinof u vidu stripa, ali da je to teško izvodljivo zbog toga što različite televizije posedju prava na dve sezone, koliko ih je za sada izašlo.

Prvog i poslednjeg dana Nifesta govorio je strip crtač i autor Saša Jovanović Fafner, čija je izložba bila izložena prvog dana manifestacije. Na toj izložbi, kao i na poslednjoj, obratio se i direktor samog Nifesta, ujedno i stripski kritičar Srđan Savić, koji je za naš list sumirao utiske sa ovogodišnjeg izdanja. S obzirom na sve okolnosti vezane za trenutnu situaciju i činjenicu da je ovo jedna od prvih manifestacija koju radimo nakon dugotrajnije stagnacije, možemo da kažemo da je ovo uspešan festival. Sve isplanirane programske aktivnosti su uspešno izvedene, dok su istaknute izložbe pokazale da imamo izvanredne stripske majstore, što najbolje pokazuje publicitet u medijima i interesovanje posetilaca, podvukao je Savić, uz nadu da će Niš sledeće godine, ako situacija bude bila bolja, ugostiti neke strane izdavače koji su dolazili i ranijih godina i držali svoje tribine i izložbe, što, prema njegovim rečima, dodatno daje na težini ovog festivala.

Razgovor sa direktorom Nifesta; Foto: Miljan Janković

Osim stripovanja i brojnih eminentnih autora, pažnju posetilaca privukli su izloženi radovi naših i stranih izdavača, kao i stripovi čija su nova i stara izdanja mogli kupiti. Od stripova najviše me interesuju Marvelova i DC-eva izdanja, kao i mange koje nažalost nisam našao, priznao nam je Miljan Janković, samo jedan od mnogobrojnih posetilaca. Nifest se već osmu godinu zaredom organizuje sa ciljem da devetu umetnost približi mlađim generacijama i da im pruži priliku da upoznaju mogućnosti i dostignuća stripa kao stvaralačke forme i veoma uticajnog medija masovne komunikacije. Kao i prethodnih godina, organizator ove manifestacije je Niški kulturni centar, Udruženja ljubitelja stripa Branko Plavšić i Udruženja stripskih umetnika Srbije.

kultura,strip,stripovi,festival,Paviljon u Tvrđavi,Galerija NKC,niški kulturni centar,nifest,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.