Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Katarina Ranković: Samo nas istina može učiniti večnima

Nataša Spasovski 18.5.2021. Komentari

Katarina Ranković je mlada pijanistkinja iz Beograda, koja se muzikom bavi od malih nogu i koja je svojom muzikom stigla do mnogobrojnih nagrada, ujedno postavši osnivač prvog „Belgrade Balkon Festivala”. Danas se nalazi na doktorskim studijama Akademije umetnosti u Novom Sadu i za „Studentski dnevni list” je govorila o muzici i svojim nastupima.

Foto: Dragana Trajković

Kada ste odlučili da se bavite muzikom?

Katarina RankovićNisam ja odlučila već je muzika našla svoj put do mene. Prvi susret sa muzikom bio je u mom ranom detinjstvu, kada sam imala tri godine; još tada sam volela da sedim ispred muzičkog stuba i konstantno vrtim kasetu Kolibri. Od svoje pete godine postala sam član muzičkog hora i pozorišta, nakon čega su me roditelji upisali u muzičku školu i tako je sve počelo.

Koji muzički žanr preferirate i zbog čega?

Katarina Ranković: Slušam razne žanrove, ali moja prva ljubav je klasična muzika. Kao pijanistkinja se stalno vraćam klasičnoj muzici, u čemu se stalno usavršavam. U poslednje vreme slušam fado, dok obožavam dobar sevdah i to neko mešanje sa modernijim žanrovima. Kako odelo čini čoveka, smatram da tako i muzika opisuje njegov karakter.

Dobili ste veliki broj priznanja do sada. Koje od njih Vam je najdraže?

Katarina Ranković: Kada sam bila mala dobijala sam razne nagrade za klavir, ali tada nisam bila svesna toga i nisam razumela koncept takmičenja. Lično nisam ljubitelj takmičenja, ali danas je potrebno da imamo što više priznanja i nagrada kako bi nas to oformilo kao muzičara. Jedno od najvećih priznanja u mom životu nije diploma, već kada moji učenici u muzičkoj školi dođu i zahvale mi se na prenetom znanju.

WhatsApp Image 2021 05 16 at 14.07.16

Katarina Ranković; Foto: SiA Weddings

Iza sebe imate veliki broj koncerata. Koji od njih je na Vas ostavio najbolji utisak?

Katarina Ranković: Svi koncerti su kao moja deca i teško je izdvojiti nekoliko. Volim svaki vid nastupanja, ali kao pijanistkinja se odlučujem za individualni vid koncerta. Ranije, dok sam bila na Akademiji, najdraži su mi bili nastupi u kamernom muziciranju, odnosno koncerti sa ostalim kolegama. Svi zajedno smo uživali na tim probama i nastupima, a posebno sam uživala u periodu stvaralaštva sa koleginicom Ljubicom Damčević, gde je na koncertu energija između nas otišla na jedan viši nivo. Naravno, i dan-danas radimo zajedno, a nedavno smo bile deo jednog filma u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Koja Vas kompozicija najbolje opisuje?

Katarina Ranković: Izdvojila bih dve numere; jedna od njih je iz mog ranijeg perioda i zove se Ikari, dok je druga kompozicija Lyrical Trio, koju sam komponovala za predstavu u režiji Tamare Damjanović. U ovoj numeri su učestvovali Ljubica Damčević i Vladimir Jovanović. To je jedna improvizacija i numera duše koja je nastala u jednom trenutku i odmah snimljena.

Koliko je na Vas kao na umetnika uticala epidemiološka situacija?

Katarina Ranković: Izuzetno je uticala, osećala sam se kao da se nalazim u nekom kavezu od četiri zida. Na svom balkonu sam provodila najviše vremena, gde su nastale razne kompozicije. Kao i mnogi muzičari, imala sam onlajn-koncerte, koji su veoma bitni kako za nas tako i za publiku. Prvi Belgrade Balkon Festival i Lady K, iliti Katarina Ranković, su jedni od mojih najlepših projekata.

Koji je Vaš savet mlađoj generaciji koja bi želela da se bavi klasičnom muzikom?

Katarina Ranković: Moj savet svim umetnicima, nebitno na žanr, jeste da budu dosledni sebi i svojim afinitetima. Najbitnije je da oni zadrže svoju istinu, a ne da je prodaju zarad slave i popularnosti. Svim mladim ljudima savetujem da se drže svoje istine, jer ih samo ona može učiniti večnima.

kultura,intervju,Katarina Ranković,muzika,pijanistkinja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.