Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Uroš Milojević: Svi mi zapravo želimo da znamo šta je u tuđim životima

Ksenija Dimitrijević 13.5.2021. Komentari

Predstva „Heroj nacije” pretpremijerno je izvedena 12. maja u Velikoj sali Narodnog pozorišta. Odigrava se na tankoj liniji između života i smrti, u odnosu realnosti i virtuelnog života koji nam plasiraju mediji.

Foto: Jovan Živković

Predstava je odigrana u čast niškog glumca Dragoslava Savića Safe, koji je pripremao glavnu ulogu u komadu, ali je nažalost preminuo na način koji se prožima i kroz samu predstavu. Heroj nacije bavi se degredacijom porodice, prodorom javosti u privatnost. Mediji imaju veliku ulogu u realnosti, poigravajući se ljudskom psihom i plasirajući fikciju kao nešto realno. Publika stoji kao prekretnica izeđu medija i realnosti, dajući odgovore na neka pitanja i preispitujući sopstvene želje i situacije kroz koje prolazi. Tom prilikom glumac Uroš Milojević govorio je za Studentski dnevni list o samoj predstavi, odnosu sa publikom i ličnom mišljenju o sudaru medija i realnosti.

U delu se stiče utisak da mediji sve više zalaze u tuđu privatnost kršeći sopstveni etički kodeks. Koliko je zapravo situacija iz predstve realna?

Uroš: Tekst je napisan, ako se ne varam, negde početkom ovog veka. Tada se bavio tematikom rijaliti programa, kada su u Srbiji krenuli rijaliti. Ono što je sa jedne strane čudno, a sa jedne i realno, kako je to sada još aktuelnije. Mislim da su mediji koji promovišu rijaliti davno prešli granicu vaspitanja.

Foto: Jovan Živković

Kakvo je Vaše mišljenje o rijaliti programima?

Uroš: Moje mišljenje o rijalitima je najblaže rečeno negativno. Ne gledam to, ponekad bacim pogled da vidim gde je granica, jer mislim da se kroz rijalitije legalizovao svaki vid nasilja.

Prema Vašem mišljenju, u čemu je tajna njihovog uspeha?

Uroš: Imam dva mišljenja, ljudi koji to gledaju žele time da dokažu sebi da postoji neko kome je gore nego njima, a drugo je da svi mi zapravo želimo da znamo šta je u tuđim životima.

Postoji li šansa da ono što se dešava privatno, unutar porodice, može predstavljati jedan vid rijaliti programa?

Uroš: Imam utisak da cela planeta postaje jedno globalno selo, o čemu je na kraju krajeva i Orvel pisao u svom romanu 1984. Eto, da, sve je postalo rijaliti.

Foto: Jovan Živković

Danas se puno govori o položaju porodice i njenom gubitku osnovne ćelije društva. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

Uroš: Smatram da je porodica najvažniji segment društva ili sam možda došao u te godine (smeh). Stvarno mislim da bar devedeset odsto našeg individualnog ponašanja kreće iz porodice. Generalno kao društvo prestali smo da komuniciramo međusobno. Zaista gajim nadu da će ponovo doći vreme kada ćemo se vratiti porodici.

Kakav je osećaj igrati predstavu u interakciji sa publikom?

Uroš: Ja pozorište volim najviše i u njemu uživam upravo zbog toga, zbog te interakcije. Ne mora ni jedna konkretnna predstava da ruši taj famozni četvrti zid i da onda postavljamo pitanja publici, jer siguran sam da svaka predstava i svaki pozorišni čin zapravo interaktivan. Komad treba da bude društveno angažovan, da skreće pažnju, da odgovara na pitanja, ali najčešće da postavi pitanje publici. Publika uvek učestvuje i kada ne odgovara na pitanja, zbog toga pozorište i postoji ovoliko dugo.

Naklon publici; Foto: Jovan Živković

U kojoj ulozi biste voleli da se oprobate kao glumac, koju želju hoćete da ispunite na tom polju?

Uroš: Iskreno, nemam konkretnu ulogu, odnosno lik koji bi volo da tumačim. Više imam u svojoj glavi ljude sa kojima bih voleo da radim. Jako bih voleo da radim sa Vesonom Trivalić, sa rediteljem Kokanom Mladenovićem koga smatra jednim od naših najboljih reditelja. Volim mjuzikl kao žanr, volim da gledam i igram u mjuziklu, komediju takođe. Nemam konkretan lik, više se vezujem za žanrove i ljude.

Koliko Vam je bilo teško da iznesete ulogu zbog situacije koja se nažalost desila sa Safom?

Uroš: Ne bih da budem neiskren, ja Safu ne poznajem, u odnosu na ostale kolege koji ovde igraju i koji su proveli dvadeset, trideset godina sa njim. Znam za njega nekih desetak godina i ako se u suštini poznajemo poslednjih nekoliko godina. Do sada nismo radili zajedno, ali je ovde trebalo da radimo i bilo mi je neočekivano teško, kao i svim kolegama koji su u predstavi, kao i svima u pozorištu koji su ga poznavali i družili se sa njim.

Premijera predstave zakazana je za 13. maj u 19.30 časova. Karte su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta.

kultura,intervju,narodno pozorište,Heroji nacije,Uroš Milivojević,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.