Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Da li se đavo krije u svima nama?

Luka Lazarević 25.3.2021. Komentari

„Breaking Bad” je poznata serija režisera Vinsa Giligena, premijerno prikazivana na „AMC-u” od 2008. do 2013. godine. Brojni kritičari, kao i publika, dobro su je ocenili i danas se smatra jednom od najbolje snimljenih serija do sada. Ovo potvrđuje i prosečna ocena 9,5 na sajtu „IMDb”, sa oko milion i po glasova.

Foto: www.chicagoreader.com

Radnja serije smeštena je u američkom gradu Albukerki u državi Novi Meksiko. Volter Vajt, prekvalifikovani profesor hemije u srednjoj školi, saznaje da ima rak pluća, pa odlučuje da poslednje dane svog života posveti proizvodnji kristalnog metamfetamina, kako bi zaradio novac za svoju trudnu ženu i sina sa cerebralnom paralizom. Iako je jedan od najvećih stručnjaka u oblasti hemije, na samom početku serije, Volter paralelno sa profesorskim poslom mora da radi i u auto-perionici kako bi zaradio dovoljno novca. Ovo je samo jedan od brojnih slučajeva društvene nepravde koje prikazuje Breaking Bad, a u mnogim je lako prepoznati se.

Na putu uspona u svetu kriminala Volterov partner je njegov bivši učenik Džesi Pinkmen. Njih dvojica su od samog početka potpuno drugačiji tipovi ličnosti, koji ipak ne mogu jedan bez drugog. Volter je promišljen i pedantan u proizvodnji, dok se Džesi više vodi uličnom intuicijom i deluje pomalo naivno, ali iskreno. Ovaj dvojac se na svom putu susreće sa mnogim likovima, kao što su impulsivni i nepredvidivi Tuko Salamanka, domišljat i slatkorečivi advokat Sol Gudman, hladnokrvni Gustavo Fring, krijući svoje ilegalne aktivnosti od DEA agenata, među kojima je najuporniji Volterov šurak Henk. Svakom od karaktera, tvorci serije su pronašli savršeno mesto u priči, gotovo svaki od njih predstavlja motiv za sebe i ostavlja unutrašnji trag kod glavnih junaka, koji vremenom sve dublje tonu u mračne kutke trgovine metamfetaminom.

episode 6 walt jesse

Foto: wegotthiscovered.com

Breaking Bad je kvalitetno promišljena i prikazana sa psihološke strane. Sukob uloga, u čijem središtu se nalazi Volter Vajt kao profesor hemije, otac, ali i kao Hajzenberg, proizvođač najkvalitetnijeg metamfetamina, u gledaocima budi čuvenu dilemu − da li je uopšte moguće podeliti ljude na dobre i loše? Zapravo, svaki od glavnih likova u seriji ima dobru i lošu, ili bolje rečeno, društveno prihvatljivu i neprihvatljivu stranu. To se vidi i u jednoj od završnih epizoda kada Džesi govori da je gospodin Vajt đavo. Ova serija nam upravo na strpljiv način prikazuje kako društvene okolnosti i nepravda modernog sistema mogu transformisati običnog čoveka u đavola lično, kao što su Voltera Vajta transformisali u njegov alter-ego, bezosećajnog i okrutnog Hajzenberga. Nakon pet sezona opravdavanja većine Hajzenbergovih postupaka, teško je ne postaviti sebi pitanje da li se đavo zapravo krije u svima nama i samo čeka da ga neko probudi?

U današnjem svetu čovek vrlo retko ima slobodu izbora, čak i kada se radi o sopstvenoj sudbini. Na početku serije Volter igra sporednu ulogu u svom monotonom životu, porodica odlučuje o njegovom lečenju, izgubio je mesto u multimilionerskoj firmi, čiji je osnivač, i sve vodi ka tome da iza sebe neće ostaviti baš ništa osim bledih uspomena. Iako je njegov prvobitni motiv za promenu bila porodica, njoj nanosi najviše patnje i onda shvata da je sve činio kako bi se konačno osetio živim.

180730 breakingbad

Foto: www.tvguide.com

Kvalitetnom režijom, Vins Giligen postigao je da svaki kadar drži pažnju posmatrača, čak i onda kada se naizgled u njemu ništa ne dešava. Pre svake epizode na suptilan način golica maštu gledaoca, nudeći im neki motiv koji će biti važan za kraj te epizode. Ukoliko ste ljubitelj Kventina Tarantina, ova serija će biti vaša oaza, jer je lako primetiti njegov uticaj na samog režisera Breaking Bad-a. Ipak, bilo bi nepravedno reći da se Giligenova režija zasniva na kopiranju Tarantina. On u seriju unosi jedinstvene elemente i na svoj način „tera” gledaoca da proživi sve napete situacije zajedno sa junacima. Giligen je sjajno oživeo i pustinjski ambijent Novog Meksika, države na krajnjem jugozapadu SAD-a.

Glumačka ekipa odradila je maestralan posao. Brajan Kranston odigrao je ulogu života tumačeći lik Voltera Vajta. Ovaj lik je posebno zahtevan za glumu, jer on tokom čitave serije prolazi kroz transformaciju − postaje sve bezosećajniji i brutalniji, a Kranston je tu transformaciju svojim talentom učinio veoma glatkom. O kvalitetu Kranstonove glume nam dovoljno govori to da mu je velikan glume ser Entoni Hopkins poslao pismo divljenja. Aron Pol takođe briljira u ulozi Džesija Pinkmena i kroz svoju glumu sjajno dočarava tinejdžerski osećaj za pravdu, ali i unutrašnju borbu, kao i borbu sa zavisnošću od droge koja ga izjeda. Iako je ovaj dvojac u glavnom planu, ostatak ekipe je umnogome doprineo samom ambijentu, pa gledajući seriju, zaboravljate da je zapravo samo reč o glumi.

tumblr pb7zuuhJIv1vctbbwo1 1280

Foto: www.cineset.com.br

Pre prvih scena može se reći da tematika serije ne predstavlja ništa novo, verovatno bi deset prstiju bilo malo da se bez prevelikog razmišljanja nabroje filmovi i serije koji obrađuju problem kriminala i trgovine drogom. Međutim, nakon poslednjih scena na tih deset prstiju mogu ostati samo izgrickani nokti i razmišljanje o tome da li će neko drugo delo pružiti ovako duboko iskustvo. Gledanje ove serije tera na preispitivanje svih socijalnih stavova, preživljavanje moralnih dilema glavnih junaka i ostavlja mnogo prostora za diskusiju.

Dizanje velike prašine oko nekog dela i masa pozitivnih komentara na svakom koraku može previše da razočara, ali Breaking Bad već u prvoj epizodi te sumnje otklanja. Ovo nije plitka akciona priča o kriminalu namenjena za gledanje u poluautomatskom režimu svesti. Upravo zbog diskusije koju budi, ostvaruje se želja za ponovnim gledanjem. Svakim sledećim gledanjem uviđaju se novi detalji, a oni stari tumače se na novi način. Dobija se utisak gledanja neke potpuno nove serije, a ne one koja je već pogledana. Ocena je opravdana i ova priča je jedna od najbolje dokumentovanih priča 21. veka, koja nadilazi svoju usku tematiku i predstavlja kritiku celokupnog modernog sistema i ponora srednje klase u njemu

Ukoliko ste spremni da se u ovaj svet upustite mnogo više i produžite svoj boravak u Albukerkiju, čekaju vas prednastavak Better Call Saul i nastavak u vidu filma El Camino.

kultura,kritika,BREAKING BAD,serija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.