Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Niko nije tako smešan kao onaj koji se bezuspešno trudi da bude ozbiljan

Anastasija Živković 15.3.2021. Komentari

„Doktor Strejndžlav ili: kako sam naučio da ne brinem i zavoleo bombu” je komedija iz 1964. godine. Još jedno remek delo Stenlija Kjubrika. Ovo delo je 1989. godine od strane Kongresne biblioteke u Americi stavljeno na spisak filmova koji su od kulturne važnosti. Uz kritiku stanja na globalnom nivou i uz vrlo spontan inteligentni humor, ovaj film poseduje vanvremenski karakter.

Foto: www.movies.mxdwn.com

Ovaj film i posle 57 godina nakon svog premijernog prikazivanja poseduje relevantnost i u skladu je sa trenutnim dešavanjima. Hladni rat kao veoma aktuelna tema šezdesetih godina za društvo, kao i ceo svet, iskorišćena je u svrhu kinematografske umetnosti, u ovom slučaju na vrlo specifičan način. Scenario je pisan po motivima romana Crvena uzbuna iz 1958. godine autora Pitera Džordža. Priča prati generala američke vojske koji želi da upotrebi nuklearnu bombu protiv Sovjetskog Saveza dok ga, sa druge strane, njegovi zvaničnici savetuju da to ne učini.

Film potpuno satirizuje večitu trku dveju svetskih sila, kao i njene predstavnike i to na vrlo simpatičan način. Radnja je mešavina komedije i ozbiljnih tema koje su od globalne važnosti, sa dozom simbolike i mračnog humora. Maestralno odigrani glavni akteri, gledaoca mogu podsetiti na junake iz starih stripova, po tome što postoji ukusan ton karikaturizacije, sasvim dovoljno sklonjen od banalizacije teme, koji drži pažnju i zabavlja. Dijalozi koji imaju filozofski kontekst čine ovaj film zanimljivim, te je gledalac podstaknut na razmišljanje.

Strangelove

Foto: great-characters.fandom.com

Glavne uloge tumače Piter Selers, Džordž Si Skot, Slim Pikens i Sterling Hejden. Mimika lica i gestikulacija likova koja se može primetiti iz nekoliko gledanja još jednom nam dokazuje jedinstvenu lepotu stvaranja velikog Stenlija Kjubrika. Scene su estetski vrlo unikatne i uključuju specijalne efekte, a celokupna scenografija je ispred svog vremena. Ovo je idealan film za ljubitelje kvalitetne satire i kritike.

kultura,preporuka nedelje,preporuka filma,Doktor Strejndžlov: ili kako sam naučio da ne brinem i zavoleo bombu,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.