Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Po koju cenu biste iskoristili priliku da ispravite sve greške u životu?

Isidora Stanković 8.3.2021. Komentari

Knjiga pod nazivom „Poslednja prilika“ je delo švedskog pisca Fredrika Bakmana. Radnja njegove priče se odvija u gradu Helsingborju u kome je odrastao, a nastala je 2016. godine.

Foto: privatna arhiva

Knjiga govori o sudbinama hrabre petogodišnje devojčice koja se bori za svoj život i broji poslednje dane svog života u bolnici, i čoveka  koji je usled sticanja bogatstva zanemario i izgubio svoju porodicu, ali je dobio priliku da nešto promeni. Iz njihovih kratkih susreta, usputnih rečenica, zajedničkih dilema, istih strahova, razvija se emotivna i jako dirljiva priča o onome što čovek tokom života doživi i podnese. Ovo je priča o ceni koja se plaća da bismo nekome spasili život. Ali kada nije dovoljno da žrtvujete svoju budućnost već i svoju prošlost. Ne samo mesta na koja ste se uputili, već i svaki korak koji ste dosad načinili. Dakle, ako bi u pitanju bilo sve, svaki deo vas, za koga biste pristali da se odreknete toga?

Očaravajući stil pisanja, fantastičan način na koji se prenosi jedna priča, kao i divne ilustracije čine ovo delo još lepšim. Knjiga sa tako malim brojem strana, a istovremeno sa tako velikom količinom emocija u sebi, nateraće čitaoce da se zapitaju koje su to vrednosti u životu zaista važne i šta se sve može desiti kada ne cenimo dovoljno vreme i šta propuštamo kada ne pazimo dobro.

IMG 20210308 211138

Foto: privatna arhiva

Autor nas tera da obratimo pažnju na izbore koje činimo, prioritete koje pred sobom postavljamo, i da promislimo o spiskovima sa kojih se jednim potezom brišu i dah, i snovi, i planovi i dostignuća. Delo može nasmejati, raznežiti, usrećiti, rastužiti, rasplakati... ali i podsetiti da ne treba da propustimo svoje prilike, ili ih olako koristimo, neke se od njih možda nikada neće opet ukazati. Treba voleti, i ceniti život i sve ljude u njemu, kako jednog dana ne bi žalili za poslednjim prilikama, jer kako kaže Bakman:

Jedina vrednost koja postoji na svetu jeste vreme. Jedna sekunda je uvek sekunda, i o tome nema pregovora.

kultura,poslednja prilika,knjiga,preporuka,preporuka nedelje,preporuka kjnige,frederik bakman,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.