Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Da li biste bili spremni da se odreknete nečeg materijalnog kako biste bili srećni?

Milena Živanović 13.2.2021. Komentari

„Kaluđer koji je prodao svoj  Ferari”  je knjiga poznatog pisca Robina Šarme. Autor osam knjiga, od kojih su pet postale svetski bestseleri. Čitanjem ove knjige menja se pogled na svet i počinju da se cene ispravne stvari. Roman je posvećen svima koji žele da od „neuravnoteženog” načina života dođu do potpunog mira i spokoja. Pisac u ovoj savremenoj priči dočarava stvaran svet i poručuje da moramo da shvatimo istinu o sebi. On želi da idemo ka ostvarivanju svojih ciljeva i uzmemo sudbinu u svoje ruke.  

Foto: privatna arhiva

Iako je puna gorke kritike upućene ljudima koji ne mogu da shvate čak ni najjednostavniju istinu, istinu o sebi, priča je  prožeta humorom, vedrinom i optimizmom. Iskazuje da je bitno da u nekim trenucima kažemo odlučno ne, da budemo uvek ljubazni, praktikujemo zahvalnost i stvaramo sami svoju sudbinu.

Skrivajući se iza lika kaluđera, avokat Džulijan, koga je trka za uspehom i novcem dovela do skoro fatalnog infarkta usred završne reči u prepunoj sudnici, otkriva mnoge tajne o stvarnom i realnom životu. Taj bliski susret sa smrću naterao ga je da razmisli o svom životu, o tome čemu zaista teži i šta je suština života i sreće. Prodaje svoj crveni ferari i odlazi na Himalaje gde pronalazi mudrace Sivane.

20210213 120807

Foto: privatna arhiva

Pisac nas na kraju priče ostavlja sa verom da će u moru umišljenih, hladnih i sebičnih stanovnika ove, na neki način čudne planete, naći oni koji će shvatiti postojanstvo čoveka, te potražiti u sebi snage da krenu putem ljubavi i odgovornosti. Knjiga može biti od pomoći svakome ko je izgubio smisao života u vremenu u kojem živimo. U njoj nema praznih naklapanja novijih knjiga popularne psihologije. Ona govori o jednostavnim, svakonevnim stvarima, poukama koje bi svaki čovek trebalo da primenjuje u svom životu i da se izdigne iznad svoje prošlosti, razočarenja, strahova i svega negativnog u sebi i oko sebe. Moć pozitivnih misli i vera u sebe, jaka volja i samodisciplina su prioriteti koje bi svako trebao da neguje i posveti im se, zarad mnogo kvalitetnijeg života.

 

kultura,preporuka nedelje,roman,Kaluđer koji je prodao svoj Ferari,Robin Šarm,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.