Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Roman o svakom čoveku, zajednici, državi i ideologiji

Marija Božić 31.1.2021. Komentari

„Tvrđava” je jedan od poznatijih romana bosanskohercegovačkog pisca Meše Selimovića. Ovaj roman koji je prvi put objavljen 1970. godine, predstavlja svojevrsnog blizanca Selimovićevog prethodnog romana „Derviš i smrt”.

Foto: unsplash.com

Naslov romana odnosi se na vojno utvrđenje iznad Sarajeva, grada u kojem se odvija radnja romana. Taj naslov poseduje i preneseno značenje. Fizički, tvrđava je utvrđeni zatvor, u kom se zatvaraju i krivi i nedužni ljudi, ali se malo ko vraća živ sa tog strašnog mesta. U romanu se nailazi na stalne pokušaje glavnog lika da nađe i razvije spas u sopstvenoj unutrašnjoj filozofiji, koja će ga spasiti od zlog sveta oko njega u zlom vremenu. Tvrđava predstavlja svakog čoveka, svaku zajednicu, svaku državu i svaku ideologiju. Glavni junak, Ahmet Šabo, želi da nađe most do drugih ljudi, da izađe iz tvrđave jer zna da nas razdvaja i uništava mržnja, a da će nas održati samo ljubav, ili makar vera da je moguće ma kakvo sporazumevanje među pojedincima i zajednicom. Vođen tom verom on ostaje vedar i moralno čist.

Iskustvo me naučilo da ono što se ne može objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe možeš obmanuti nekim djelom slike koji se nametne, teško izrečivim osjećanjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bježi u omaglicu, u opijenost koja ne traži smisao. Drugome je neophodna tačna riječ, zato je i tražiš, osječas da je negdje u tebi, i loviš je, nju ili njenu sjenku, prepoznaješ je na tuđem licu, u tuđem pogledu, kad počne da shvata. Slušalac je babica u teškom porođaju riječi. Ili nešto još važnije. Ako taj drugi želi da razumije.

Ljubav je najbolje utočiste. U ljubavi sa ženom koju voli Ahmet nalazi smisao svog života i snagu koja ga pokreće, a njihov tesni i skučeni siromašni dom, postaje njegovo ljubavno gnezdo u kome oseća jedine trenutke sreće. Selimović, kao poznavalac ljudske duše i majstor psihologije, dok je pisao ovaj roman tačno je znao u koji deo ljudskog uma i emocija želi da prodre i time ne ostavi nikoga nezainteresovanim. Tvrđava je priča o životu jednog čoveka, a metafora za živote svih ljudi. Priča na samom kraju ostaje nedorečena, kao i sve ostale misli koje je Selimović ostavio na papiru. On ne nameće stavove, već čitaocima ostavlja prostor da razmisle i sami donesu zaključke i pouku onoga što su pročitali.

 

kultura,preporuka nedelje,tvrđava,Meša Selimović,roman,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.