Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Dragana Mićalović: Položaj žene danas se ne razlikuje od položaja Ane Karenjine

Milica Stojanović 21.1.2021. Komentari

Publika je 20. januara imala priliku da u Narodnom pozorištu pretpremijerno pogleda izvođenje napoznatijeg dela ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja „Ana Karenjina”.

Foto: Jelena Todorović

Priča o zabranjenoj, bolnoj, fatalnoj ljubavi Ane Karenjine odigrana je pred brojnim ljubiteljima ovog dela u režiji Irfana Mensura. Tom prilikom je glumica Dragana Mićalović nakon predstave za Studenski dnevni list govorila o utiscima o samom delu, liku Ane Karenjine i njenom položaju.

Verovatno ste se u srednjoj školi prvi put susreli sa romanom Ana Karenjia, a sada tumačite njen lik u pozorištu. Koliko se Vaše mišljenje i stav o delu promenio od srednjoškolskih dana do sada?

Dragana Mićalović: Bila sam oduševljena kada sam se susrela prvi put sa romanom. Nisam ni sanjala da će ova uloga nekad pripasti baš meni. Čast mi je da sam dobila ovakvu priliku. Bila sam malo uplašena, ipak radi o ogromnoj knjizi sa puno teksta. Moj stav se dosta promenio radeći na ovoj predstavi i gradeći njen lik.

‌Koliko je bilo zahtevno izneti težinu lika Ane Karenjine i kako je izgledao taj proces?

Dragana  Mićalović: Bilo je jako zahtevno, jer je Ana Karenjina najveći ženski lik napisan do sada. Sam proces pripreme je trajao mesecima i dosta je truda i napora uloženo u svaki detalj, ali kad nešto voliš i želiš daš celog sebe. ‌Bilo je dosta zahtevno, ali mi je bilo zadovoljstvo raditi i tumačiti jednog ovakvog lika. Trudila sam se da dam svoj maksimum i da je opravdam koliko je moguće.

Kako je sarađivati sa režiserom Irfanom Mensurom i koliko je za Vas značajan rad na delu čuvenog ruskog pisca?

Dragana Mićalović: Zadovoljstvo je ogromno. Uživala sam u stvaranju i saradnji sa njim. Naročito zbog toga što mi je ovo prva pozorišna uloga i ovo je za mene ogromno iskustvo.

140740054 703132983895859 7310228560573431949 n

Foto: Jelena Todorović

Koje je Vaše misljenje o ljubavnim izborima, zabranjenoj ljubavi i položaju lika koga tumačite?

Dragana Mićalović: Mislim da je to i danas tabu tema i da se položaj žene nije mnogo promenio od položaja žene opisanog u romanu.

Šta za Vas predstavlja rad u pozorištu, s obzirom da Vam je ovo prva predstava u kojoj glumite?

Dragana Mićalović: Tek sam na samom početku i tek učim. Na putu sam da otkrijem prave čari pozorišta.

U seriji Igra sudbine tumačiti jednu od uloga, šta je ono što gledaoci mogu očekivati u nastavku serije?

Dragana Mićalović: Dužna sam ne otkrivati detalje, ali se svakako radnja zakuvava i gledaoci mogu očekivati mnogo novih stvari kako od mog tako i od ostalih likova.

Koji su projekti na kojima trenutno radite i gde Vas možemo očekivati?

Dragana Mićalović: Trenutno mi je fokus da završim fakultet koji sam zapostavila u poslednje vreme zbog snimanja. Takođe, trenutno se bavim čitanjem Šekspirovih dela i učenjem tekstova. Radim za sad na seriji Igra sudbine, a radujem se i nadam novim projektima koji me čekaju ubuduće.

kultura,intervju,ana karenjina,predstava,dragana mićalović,narodno pozorište,narodno pozoriste nis,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.