Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Koja je cena laži?

Emilija Kostić 22.11.2020. Komentari

Da ne postoje bezopasne laži, govori sedmi roman britanske spisateljice Frensis Harding „Drvo laži”. Ovaj tinejdž roman iz 2015. godine dobio je nagrade „Kosta” za knjigu godine i „Kosta” za najbolju knjigu za mlade. Istorijski roman i potraga za otkrivanjem tajne neprimetno su saliveni u priči o tome koliko je opasno potiskivati nečiju glad za znanjem.

Foto: privatna arhiva

Fejtina porodica seli se na malo ostrvo Vejn kako bi njen otac mogao raditi na novom iskopavanju fosila. Svi se polako udaljavaju od porodice, huška se o mogućim prevarama njenog oca, koji je ubrzo pronađen mrtav. U zvaničnom saopštenju navedeno je da je u pitanju nesrećni slučaj, sa sumnjom na samoubistvo, međutim, Fejt izrazito sumnja da je, ipak, ubistvo u pitanju. Žarko želeći osvetu za smrt svog najbližeg, ona prelistava razne naučne rukopise i saznaje za postojanje veoma neobičnog drveta.

U pitanju je drvo koje raste ukoliko mu se šapne laž. To drvo će onoga ko je izgovorio laž nagraditi svojim plodom, a taj plod nosi skrivenu istinu. U nadi da će je upravo ono odvesti do ubice njenog oca, Fejt se upušta u avanturu. Međutim, znajući da se laži ponekad šire nezaustavljivo, postoji šansa da će drvo dovesti ubicu do Fejt, pre nego što ona dospe do njega.

druga fotka

Foto: privatna arhiva

Drvo laži je izuzetno fascinantna knjiga, koja ne predstavlja samo puku mračnu misteriju. Smeštena na ivici istorije i fantazije postdarvinizma u viktorijanskoj Engleskoj, knjiga se dotiče pitanja uloge žene u društvu. Rodne uloge, očekivanja i diskriminacija su toliko apsurdne da deluju gotovo nestvarno, a opet istorijski precizno i istinito. Fejt Sanderli ima samo 14 godina. Nije potrebno samo odrasti po kalupu koje društvo nameće, već razumeti sebe i postati ono što želiš.

Viktorijanski krimi-roman? Knjiga o istinama i lažima? Priča o slepom poverenju? Trijumf feminizma? Ova knjiga je upravo sve navedeno. Složena naracija o suptilno isprepletanim pričama koje su iznenađujuće mračne, tužne i neverovatno lepe.

kultura,preporuka nedelje,knjiga,Drvo laži,Frensis Harding,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.