Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Šta krije Vaš telefon?

Dragan Jevremović 9.11.2020. Komentari

Šta se krije u Vašem telefonu? Koliko poznajete najbliže prijatelje i koliko su iskrena moderna prijateljstva? Ovo su pitanja koja postavlja italijanski reditelj Paolo Đenoveze u filmu „Savršeni stranci” iz 2016. godine. Film je osvojio prestižnu nagradu „David Di Donatelo”, italijanski pandan „Oskaru”. Film je 2019. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda, jer je napravljeno čak 18 različitih verzija u mnogim zemljama.

Foto: esquire.com

Sedam prijatelja se tradicionalno sastaju na večeri, pa film počinje kratkim sekvencama u kojim upoznajemo tri bračna para. Na večeri im se pridruži i prijatelj Pepe, ali bez pratilje koju su očekivali da upoznaju. Dok pričaju o svakodnevnim stvarima domaćica Eva predlaže da igraju jednu igru - do kraja večeri će svi telefoni biti na stolu i bilo koja poruka, poziv ili mejl biće pročitani naglas. Uz malo negodovanja ostali pristaju, telefoni počinju da zvone, klupko se odmotava i pokreće se niz događaja koji će na test staviti prijateljstvo, ali i brakove.

Ovo je film bez glavnog lika. Svih sedam likova imaju podjednako bitnu ulogu. Najpoznatije ime u ovoj glumačkoj postavi je Alba Rorvaher, koja se našla u ulozi simpatične Bjanke koja je od skoro član ove disfunkcionalne grupe. Njenog supruga taksistu sa lošim poslovnim procenama igra Edoardo Leo. Ana Foljeta i Antonio Mastrandea igraju na prvi pogled skladan bračni par sa dvoje dece. U ulozi para koji je ugostio ostale našli su se Marko Gialini i Kasia Smutniak dok njihovog prijatelja, jedinog samca na večeri glumi Đuzepe Batiston.

Foto:www.ciakclub.it

Radnja celog filma se odvija u stanu i reditelj je na sjajan način iskoristio skučenost prostora kako bi još više skrenuo pažnju na same likove. Da to nije obična noć, nagoveštava i pomračenje meseca, odlično iskorišćena simbolika da pomračenje donosi nesreću. Takođe, ima i nekoliko divnih kadrova tamnog meseca. Povremeno sa balkona stana reditelj Đenoveze prikazuje Rim obasjan noćnim svetlima, to predstavlja sjajan kontrast u odnosu na jednolični stan. Uspeo je da napravi odličan prelaz iz komedije u dramu i sjajno uvede u kraj priče gde istina isplivava na površinu.

Savršeni stranci je surovo realan film koji propraćen dozom italijanskog humora i postavlja pitanje u kolikoj meri smo postali robovi naših pametnih telefona. Te crne kutije naših života su postale svakodnevnica bez koje ne možemo, ali i stvar koju krijemo od drugih. Da li su bele laži zaista nevine ili je u prijateljstvu i vezi ipak najvažnije biti otvoren? Posle ovog filma ćete imati puno tema za razmišljanje, preispitivati sebe i druge, a možda za kratko ostaviti telefone i izaći u realan svet.

kultura,preporuka filma,savrseni stranci,david di donatelo,telefon,prijateljstvo,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.