Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Otvorene 46. Niške muzičke svečanosti

Hristina Marković 6.11.2020. Komentari

46. Niške muzičke svečanosti otvorene su u prostorijama Niškog simfonijskog orkestra i trajaće od 6. do 12. novembra. Na repertoaru će biti pet koncerata, a zbog epidemiološke situacije postavljen je pleksiglas ispred svih duvačkih instrumenata, duž cele bine i uz dodatnu distancu, te će biti zaštićeni i umetnici i publika.  

Foto: Matija Gačić

NIMUS će 6. novembra svečano otvoriti jedan od najvećih violončelista Hristos Grimbas izvođenjem Vivaldijeve numere. Narednog dana, 7. novembra nastupaće Nemanja Egerić na klaviru Dvadeset pogleda na dete Isusa Olivija Mesijana.

Umetnički direktor Niškog simfonijskog orkestra Svetozar Vezenković smatra da Festival treba da održi kontinuitet koji traje već skoro pola veka i naglašava da bez obzira na epidemiološku situaciju, publika će i ove godine biti u mogućnosti da čuje neke premijerne koncerte. Zbog epidemiološke situacije, na sceni ne možemo nastupiti u celom sastavu te ćemo nastupati sa programom za kamerne sastave, dakle, u prvom delu koncerta će biti gudački sastav sa solistom, a u drugom delu će nastupiti duvačka sekcija sa Niškim simfonijskim orkestrom − kazao je Vezenković.

Foto: Matija Gačić

Pijanistkinja Nada Kolundžija nastupaće 9. novembra, dok će 10. novembra nastupati violončelista Beogradske filharmonije i najmlađi doktor umetnosti u zemlji, Nemanja Stanković, uz klavirsku pratnju Maje MihićFestival će svečano zatvoriti Niški simfonijski orkestar uz dirigentkinju Milenu Ignjac koja će dirigovati gudačkom i duvačkom sekcijom, dok će solista Saša Mirković sa violom odsvirati Godišnja doba, delo Dragane Jovanović. U prvom delu koncerta biće i delo Sol Invictus Ane Kazimić, domaće kompozitorke i profesorke na Fakultetu Umetnosti, koje je pobedilo na konkursu povodom 1700 godina od Milanskog edikta, a posvećeno je Niškom simfonijskom orkestru.

Direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić istakao je da su bezbedonosne mere ispoštovane. Najvažnija stvar u organizacionom smislu jeste da već imamo iskustvo u organizovanju festivala pod ovakvim okolnostima i videli smo da muzičke manifestacije mogu da funkcionišu ukoliko se svi pridržavamo mera koje je postavio Krizni štab Vlade Republike Srbije. Biće aktivno 77 mesta, a raspored je takav da nema mogućnosti zaražavanja. Pored postavljenih pleksiglasa, neće biti ni sedenja u prva tri reda, radi veće zaštite − rekao je Savić.

Prodaja karata biće u foajeu koncertne sale i na blagajni, svakog dana od 8 do 19 časova po ceni od 400 dinara, dok će za đake, studente i penzionere cena karte iznositi 250 dinara.

kultura,nimus,koncert,orkestar,niške muzičke svečanosti,niški simfonijski orkestar,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.