Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Festival „Slobodna zona” u bioskopu Cineplexx

Anđela Janjić 2.11.2020. Komentari

Ovogodišnji 16. po redu festival „Slobodna zona” održaće se od 5. do 10. novembra u bioskopu ,,Cineplexx”. Festival će svečano otvoriti svetska bioskopska premijera filma „Idiot Player”, čiji je početak zakazan za 19 časova.

Foto www.hollywoodreporter.com

Na festivalu će biti prikazano ukupno devet filmskih ostvarenja. Film DNK u kome pratimo glavnu junakinju Než koja redovno posećuje svog voljenog dedu Alžirca u domu za penzionere. Emir joj je pružio zaštitu od njenih otrovnih roditelja i brinuo o njoj. Epicentar, Filmsko ostvarenje Huberta Saupera,je imerzivan i metaforičan portret postkolonijalne, utopijske Kube, gde se još uvek oseća eksplozija USS Maine mornarice iz 1898. godine. Film Gagarin donosi priču o šesnaestogodišnjem Juriju koji čitav svoj život živi u Gagarin kulama, velikim crvenim zgradama od cigle na periferiji Pariza i sanja da postane astronaut. U slavu kraljici otkriva isprepletane biografije i prikazuje redak uvid u sadašnji život šahovskih velemajstorki Maje Čiburdanidže, Nane Aleksandrije, None Gaprindašvili i Nane Joseliani, kao i hroniku njihovog trajnog nasleđa. 

Krvne veze je priča o sedamnaestogodišnjoj devojci Idi, koja se suočava sa istim pitanjem sa kojim se majka suočavala pre nje.Lepši svet je film čija nam priča govori kako izgleda dobar i uspešan život. Priča o vlasti, korupciji i skandalima prati radnju filma Pad kraljareditelja filmsko ostvarenje Rodriga Sorogoiena. Dokumentarni film Tajni život drveća govori o ekologiji i njenoj ugrženosti, ali i o buđenju svesti ljudima o ovom problemu. Još jedan dokumentarac koji će biti prikazan je Razlog zbog kog skačem je… Film nas uvodi u svet autizma na najneverovatniji i duboko emotivan način. Ovo je naša zemlja je priča o samohranoj majci iz radničke klase na severu Francuske, koja se naivno odlučuje na kandidaturu za gradonačelnicu, predstavljajući Patriotski blok.

Foto: www.austrianfilms.com

Festival Slobodna zona je osnovan 2005. godine sa idejom da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije otvori prostor za promociju  i razumevanje aktuelnih društvenih pojava u svetu, zemlji i regionu. Takođe je član Međunarodne Mreže Festivala filmova o ljudskim pravima i partner u Balkanskoj dokumentarnoj distributivnoj mreži zajedno sa festivalima i organizacijama iz regiona.

Cena ulaznice za filmove sa festivala je 150 dinara, a za film Idiot prayer koji će otvoriti festival je 200 dinara. Ulaznice su u prodaji na blagajni bioskopa. U prostorijama bioskopa Cineplexx je obavezno nošenje zaštitne maske i poštovanje svih predviđenih epidemioloških mera.

 

kultura,DNK,Gagarin,Epicentar,U slavu kraljici,Krvne veze,Lepši svet,Pad kraljareditelja,cineplexx,slobodna zona,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.