Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Meti Kamberi: Uspeo sam da doprinesem nešto svojoj zajednici

Jelena Ilić 21.10.2020. Komentari

Promocija trećeg izdanja romana „Grad bola” održana je 20. oktobra u Oficirskom domu. Autor romana Meti Kamberi je uz razgovor sa niškim piscem Branislavom Jankovićem opisivao svoj put ka ostvarenju svog sna da izda knjigu koju je pisao „žuljevitim prstima”. Kamberi je za Studentski dnevni list govorio o tome kako je uprkos nepovljnim uslovima u kojima je odrastao uspeo da napiše knjigu, ko mu je podrška i šta bi savetovao mladima koji žele da se izbore za bolji život.

Foto: Matija Gačić

Roman svedoči o njegovom detinjstvu, odrastanju u domu za nezbrinutu decu, položaju roma i njihovom degradiranom načinu života. Pisac je iskreno, uz fiktivna imena likova opisivao sve ono što je prošao, a kako tvrdi, napisaće i nastavak svoje prve knjige. 

S obzirom na okolnosti u kojima ste odrasli, da li Vam je bilo teško napisati knjigu?

Meti: Naravno da nije bilo lako. Kakva god da je priča, životna ili ne, teško je napisati knjigu. Potrebno je ulaganje i čitanje. Puno sam se trudio, sve sam od sebe dao, to je sve što imam. Sve moje emocije su napisane u toj knjizi. 

Ko je Vaša najveća podrška u životu i radu i zašto?

Meti: Trenutno sam sam sebi najveća podrška.

U kojoj meri i na koji način čitanje i pisanje utiče na Vas?

Meti: I te kako utiču na mene. Uvek razmišljam o onome što čitam. Čitam knjige koje mi znače i čitam ono što može da mi pomogne. Na taj način su mi knjige promenile unutrašnje aspekte uma. Za Grad bola sam imao veliku želju i ambiciju. 

Foto: Matija GačićFoto: Matija Gačić 

Smatrate li da ćete svojom pričom prekinuti onaj lanac mučenja i nesreća u romskim porodicama, kakvim ste ga i sami nazvali?

Meti: Mislim da sam to već uradio, sad je na meni da to teče i da se nadograđujem, da se priča širi. Postoje kvalitetni romi koji se trude i rade na sebi. Ja sam kao pojedinac uspeo nešto da doprinesem svojoj zajednici, a i drugim ljudima. Tako da će knjiga terapeutski delovati na svakog ko je bude pročitao.

Planirate li da nastavite sa pisanjem knjiga?

Meti: Naravno. planiram da se bavim i muzikom i pisanjem. Očekujte i drugu knjigu juna, nastavak Grada bola. To je ono što bih mogao da kažem za sada.

Dosta je mladih koji pokušavaju da se izbore za bolji život. Koji savet bi im uputio?

Meti: Da se trude da imaju bolji život, da budu nepotkupljeni, da rade na sebi i da imaju cilj. Mislim da nam je to potrebno u životu, da imamo cilj, želje i da čuvamo one koje volimo.

Šta biste izdvojili kao najvažniji segment knjige, a tako i svog života?

Meti: Lično mi je apsolutn sve važno. Kada bih morao da izdvoji to bi možda bio početak, odrastanje.

roman,promocija,kultura,intervju,meti kamberi,Pisac,Oficirski dom,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.