Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Prekretnica u filmskoj industriji Holivuda

Hristina Marković 18.10.2020. Komentari

Posle duge pauze, Kventin Tarantino se pojavio u novom svetlu predstavljajući potpuno drugačiji film od očekivanog. Iako je glavna karakteristika Tarantinovih filmova masovni masakr i dosta krvi, „Nekada davno u Holivudu (Once Upon A Time In Hollywood)” vođen je kultnom nostalgijom, kako same Holivudske scene tako i svih koji su stajali iza nje, predstavljajući nam  vrlo dirljivu priču inspirisanu tragičnim istinitim događajem. Film je objavljen 26. jula 2019. godine, posle 50 godina od ubistva čuvene Holivudske glumice Šeron Tejt. Pored dobro osmišljene priče, film ima odličnu glumačku postavu koju čine Leonardo Di Kaprio, Bred Pit i Margo Robi u glavnim ulogama.

Foto: www.businessworld.in

Radnja filma smeštena je 1969. godine, koja predstavlja prekretnicu u filmskoj industriji Holivuda, u trenutku  kada su studiji bili u finansijskoj krizi koja ide sa promenom vremena. Priča prati likove koji su bili jedni od naujticajnijih Holivudskih ličnosti tog perioda, čuvenu glumicu Šeron Tejt i njenog muža režisera Romana Polanskog. Tarantino je bio inspirasan događajem koji je obeležio ovaj period − 8. avgusta 1969. godine Šeron je ubijena samo dve nedelje pred porođaj, sa još četvoro njih sa kojima je provela noć, od strane Mensonovih sledbenika. Način na koji je Tarantino gradio likove, pokazuje i zašto se film zove Nekada davno u Holivudu i zašto je bajkovit.

Mensonovu porodicu činile su većinom mlade devojke i žene predvođene harizmatičnim Čarlsem Mensonom. On je mlade i ranjive žene učio svojim pseudo-religioznim učenjima i staromodnim tehnikama manipulacije. Postavljao se kao religijski vođa i makro, naređujući svojim sledbenicima da spavaju sa slepim i nemoćnim Džordžem Spenom (Brus Dern), da bi ostali na njegovom ranču. Menson je gajio snove o muzičkoj karijeri. Da bi pronašao Melčera, koji je trebalo da producira njegov album, Menson je otišao na Sijelo drajv ranč, ali se ispostavilo da Melčer više ne živi tamo i da su novi stanari holivudska glumica Šeron Tejt i njen muž, filmski režiser Roman Polanski.

Foto: www.sonypictures.com

Konstrukcija radnje je takva, kao da se dešava sve u dva do tri dana života. Gotovo čitav film sastoji se iz niza postavljenih delova, ukrašenim kratkim flešbekovima i vizualnim pomacima između 8. i 9. februara, a zatim prelaze na šest meseci kasnije na 8. i 9. avgust – noć ubistva Tejt.

Film je usresređen na televizijskog zapadnjačkog glumca Rika Daltona (Leonadro Di Kaprio), kome polako karijera bledi i njegovog pouzdanog kaskadera Klifa Bata (Bred Pitt). Na početku filma Rik uglavnom igra ulogu gostujuće zvezde u akcionim serijam, ali kako ga upozorava agent po imenu Marvin Švarc (Al Paćino), uvek je izabran za negativca, a publika ga smatrana nespimatičnim. Kao gost u novim emisijama, dozvoljava sebi da ga u svakoj epizodi nadmaše glumci koji su pozicionirani kao njegova zamena. Vlažnih očiju samosažaljenja, nakon što shvata svoju irelevantnost, Rik se sakriva iza sunčanih naočara svog samouverenog kaskadera Klifa. Klifova karijera glumca zastaje onda kad počnu glasine da je on kriv za ubistvo svoje žene, što nije bilo ispitano. Njihovo prijateljstvo je kao konstanta u nesigurnom svetu. Njihove sudbine su povezane više od prijateljstva, manje od žene, kako i sam Rik kaže. Strah da više ne budu aktuelni, da više ne dobijaju pozive filmske industrije, nešto je što prati ne samo glavnog lika ovog filma, nego i samog Tarantina, u svetu gde je sve prolazno. Iako su i Rik i Klif fiktivni likovi, oni zapravo menjaju kraj priče o ubistvu i čine je bajkom.

Scene su ispunjene tadašnjom ikonografijom pop-kulture − zvučnom trakom Top Forti Bas radia, vintidž reklamama za proizvode kao što su Tania ulje za sunčanje i parfem Heaven Sent, filmske markete i plakate filmove dana, da bi što realnije dočarao period šezdesetih godina.

Foto: www.sonypictures.com

Nekada davno u Holivudu govori o svetu u kojem likovi izmišljaju uzvišene iluzije koje oličavaju njihove vrline i iskupljuju njihove propuste, a zatim izvode dela herojstva iz stvarnog života kako bi ih ponovo opravdali. Šeron Tejt rođena je 24. januara 1943. godine u Dalasu u Teksasu. Još od malena plenila je lepotom čineći druge ljude zadivljenim. Uloživši veliki trud u sebe dobija glavnu ulogu u filmu Bal Vampira, koju je režirao Roman Polanski, sa kojim stupa u ljubavnu vezu i kasnije u brak. Debra Tejt, rođena sestra Šeron Tejt, je toliko podržavala Margo Robi da glumi njenu pokojnu sestru u filmu da je pozajmljivala preostalu, delimično upotrebljenu bočicu parfema i neke komade nakita koji su pripadali Šeron. Želela sam da učinim sve što mogu da joj pomognem da se oseća koliko god može kao Šeron − navela je Debra za Vaniti Fair, a u filmu se zaravo može odmah primetit da Margo izuzetno podseća na Šeron

Foto: www.sonypictures.com

Ovo je film smešten u zapanjujuće dočaranu holivudsku prošlost, a može se čitati i kao komentar holivudske sadašnjosti. To je sadašnjost koja se dramatično iskrivila tokom poslednjih nekoliko godina, u kojoj se odnos snaga počeo menjati. Imajući to na umu, Tarantinova odluka da stvori podršku publike i saosećanje sa likom čija je karijera zastala zbog navoda o nasilju nad ženom deluje kao namerna provokacija i podmetanje u pokretu.

Film govori ne samo o događaju koji se desio, govori i o samom Tarantinu. Njegov put do uspešnog režisera kakav je danas, bio je bajkovit i zanimljiv – kao i sam film. Kao mali, često bi gledao filmove i maštao da će jednog dana i on uspeti da osmisli nešto fantastično, te da će se njegovo ime naći na filmskom platnu. Danas kao jedan od najboljih režisera, sa preko 160 osvojenih nagrada, želeo je da zamaskira stvarnost i još jednom oživi Holivudske zvezde šezdesetih godina.

kultura,film,preporuka,preporuka filma,Once Upon A Time In Hollywood,Quentin Tarantino,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.