Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Prijateljstvom protiv opake bolesti

Jelena Todorović 13.10.2020. Komentari

Treće večeri „Filmskih susreta” u bioskopu Cineplexx prikazan je film rediteljke Marije Perović pod nazivom „Grudi”. Ovo je romantično-nostalgična priča o prijateljstvu, ljubavi i malim gradovima u kojima još uvek opstaju neke zaboravljene vrednosti.

Foto: Jelena Todorović

Film Grudi je nastao je iz istoimene mini serije koje su gledaoci u Srbiji imali priliku da gledaju u martu prethodne godine. Radnja filma prati tri najbolje drugarice još iz gimnazijskih dana, koje dolaze u Nikšić zbog proslave  25. godišnjice mature. Tamo će ih dočekati školski drug koji svakoj od njih predstavlja nešto više. Njih povezuje i činjenica da sve tri imaju određeni problem sa grudima. Tema filma je pre svega dugogodišnje generacijsko prijateljstvo, koje ni daljine nisu mogle da izbrišu. Dok odgovara na pitanje kako godine i udaljenost utiču na prijateljstvo, ovo ostvarenje ima i važnu misiju usmeravanja pažnje na borbu protiv raka dojke. Uloge u filmu tumače: Vojin ĆetkovićDubravka DrakićNada Šargin Marija Škaričić.

Grudi predstavljaju jednu vrstu omaža iskrenom prijateljstvu i empatiji. Namenjen je pre svega generaciji žena i muškaraca koji su prešli četrdesetu godinu, ali još veruju da nije kasno da neke važne stvari promene u svom životu. Stari prijatelji koje je život u međuvremenu razdvojio ponovo se okupljaju. Bolest jedne od njihovih bliskih prijateljica ponovo ih povezuje i pokazuje im prave vrednosti života. U tim trenucima glavni junaci nam pokazuju međusobnu toplinu i spremnost da u svakom smislu pruže podršku bolesnoj drugarici. Ono na čemu se zasniva ova drama jeste bolno suočavanje sa tim da je život prolazan i da je smrt neizbežna. Postiji i jedna doza straha od boleisti i duge i iscrpljujuće borbe koja ona nosi sa sobom. U takvim trenucima se treba okrenuti pozitivnosti i veri u ljude. Ovaj film na neki način predstavlja iskustvo ljudi oko nas i ukazuje nam na probleme sa kojima se suočavaju. Ovo je film koji slavi život i sve njegove blagodati. Promoviše nam vrednosti koje se polako gube. Film na jedan zanimljiv način skreće pažnju na borbu protiv kancera dojke, uz vrline i mane savremenog društva koji sa sobom nosi prebrz tempo života, trku za afirmisanjem, borbu za opstanak, ali i iskrena prijateljstva, podršku, generacijske sukobe i želju za boljim životom. Kroz film nam se prenosi snažna poruka da život ispisujemo sami i da su sve odluke na nama.

kultura,film,filmski susreti,Marija Perović,cineplexx,grudi,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.