Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Tri strane ljubavi

Jelena Todorović 13.10.2020. Komentari

U okviru treće večeri „Filmskih susreta” u bioskopu Cineplexx, publika je imala priliku da pogleda film „Asimetrija”. Ovo je debitantski film mlade rediteljke Maše Nešković, koji za sobom već ima veliki broj nagrada.

Foto: www.cineuropa.rs

Film Asimetrija prati životno priču tri para. Dečak i devojčica provode zajedno poslednje bezbrižne dane letnjeg raspusta, pre nego što ona sa porodicom odlazi u inostranstvo. Mladić i devojka se sreću tako što osluškuju jedno drugo kroz tanke zidove jedne beogradske zgrade. Ubrzo posle toga, ulaze u strasnu ljubavnu vezu. Dok ona istražuje grad koji je napustila kao dete, on neobjašnjivo oseća da je poznaje od ranije. Žena i muškarac se rastaju posle 20 godina braka. Oboje pokušavaju da se snađu, ali im veza koju su izgradili i dalje ne dozvoljava da nastave sa svojim životima. Kako radnja odmiče, izdvaja se šira slika samo jednog ljubavnog odnosa - jednog para u tri ključne faze njihovih života.  Likove u ovom ostvarenju igraju: Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović, Mateja Poljčić i mnogi drugi.

Jedna od glavnih odlika ovog ostvarenja jeste to da su publici informacije minimalno pružene. Tokom filma ne pominju se biografije aktera, film komunicira sa publikom na emocionalnom nivou. Već iz samog naziva filma može se zaključiti da je reč o izuzetno literarnom filmu. Film ima tri linije radnje. Prikazuje nam život iz perspektive tri različite generacije, čiji su životi na neki način isprepletani. Filmom dominiraju osećanja nedostajanja i odvojenosti. U nekim trenucima se može stvoriti utisak da prikazane generacije predstavljaju iste ljude. Različiti elementi filma mogu uputiti gledaoce na ovakav zaključak. Ipak kroz scenografiju se ističe da se svi oni nalaze u današnjem vremenu, te da nisu u pitanju različiti vremenski periodi. Film odiše nostaligijom za davnim vremenom. Dodatno atmosferu pojačava i sama muzička podloga filma. Prepun je simbolike i poruka koje motivišu gledaoce. Ovo ostvarenje na jedan autentičan način govori o rastancima. Film se bavi temom koja je nama bliska, ali ipak na neki način daleka i apstraktna.

kultura,Niš,filmski susreti,Maša Nešković,cineplexx,debitanski film,film,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.