Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Ana Franić: Svako od nas može malim postupcima doprineti svojoj zemlji i boriti se za nju

Nevena Ivanović 11.10.2020. Komentari

Film pod nazivom „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića otvorio je 55. Festival glumačkih ostvarenja. Glumica Ana Franić, koja tumači lik supruge Svetozara Miletića, izabrana je za glumicu prve večeri.  

Priča prati Svetozara Miletića, uglednog advokata, poslanika, i doživotnog borca za prava i nezavisnost Srba u Vojvodini i njeno prisjedinjenje Kraljevini Srbiji. U toj borbi učestvuju, pored ostalih i njegova kćerka Milica Miletić, prva žena novinar u Srbiji i Jaša Tomić, njegov stranački naslednik. Anka Miletić, lik je žene i majke u ovom filmu.  Za naš list govorila je  o vraćanju kulture u bioskop, kao i o važnosti uloge koju igra.

Koliko je bilo izazovno vratiti kulturu u bioskop, s obzirom na trenutnu situaciju?

Ana Franić: Vrlo teško, jer i dalje to nije onako kako bi trebalo da izgleda. Sve to što se dešavalo sa kulturom pokazuje generalno odnos države prema njoj i to da se ona ne nalazi na prioritetnom mestu. Na kraju se nije moglo dalje, kada se sve otvorilo, morala su i kulturna dešavanja. Svedočimo tome da se broj ljudi ograničava, kada su u pitanju kulturne manifestacije, dok na drugim mestima nije tako.

Šta mislite o ovogodišnjim Filmskim susretima i celokupnoj organizaciji?

Ana Franić: Drago mi je što nema prekida i što se tradicija nastavlja. Sa druge strane znam šta su Filmski susreti. Mnogo puta sam gostovala i skoro svaki put se kući vratila sa nagradom. Tih nekoliko dana ovaj grad živi za glumce i Tvrđava diše zajedno sa publikom, a sada je pomalo tužno kada vidimo ove okolnosti. Nadam se da će se nekako sve vratiti na svoje.

WhatsApp Image 2020 10 11 at 23.06.52

Foto: Nevena Ivanović

U filmu tumačite suprugu Svetozara Miletića. Šta karakteristiše Vaš lik?

Ana Franić: Lik predstavlja stub i nekog ko okuplja. Politički život Miletića donosio je određene posledice, ona kao supruga bila je tu za vođenje porodice, što je u to vreme bilo veoma teško. Na malom prostoru oslikala se ljubav i podrška. Da nije nje takve i Svetozara, ni njihova ćerka ne bi bila jedna od prvih žena boraca za rodnu ravnopravnostu u Srbiji. Bila je mnogo ispred svog vremena, ali su upravo roditelji ti koji su je odvojili.

Ko se danas bori za narod, a kako mi kao pojedinci utičemo na to?

Ana Franić: Svako od nas može malim postupcima doprineti svojoj zemlji i boriti se za nju. Naši mali svakodnevni životi, ali i mi sami smo pijuni u rukama nekih mnogo bitnijih ljudi.

Koji su Vaši dalji planovi?

Ana Franić: Nastavljam sa radom, u prethodnom periodu sam birala plodove minulog rada što na filmu, što na televiziji. Takođe, nadam se da me u novembru čekaju snimanja nove serije. 

kultura,filmski susreti,intervju,Ana Franić,film Ime naroda,film,55 Festival glumačkih ostvarenja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.