Alegorija društva na filmskom platnu

Emilija Kostić 2020.
Komentari

Platforma (El Hoyo) je španski naučnofantastični psihološki triler iz 2019. godine. Prvi put je prikazan na filmskom festivalu u Torontu, a početkom 2020. godine postao je dostupan na Netfliksu, čime je stekao veliku popularnost. Prema rečima reditelja Gardela Gacela Urutije, poruka filma je da se čovečanstvo mora naučiti raspodeli bogatstva i uvažavanju truda jedinke zarad menjanja sistema i boljitka društva. 

Foto: www.filmschoolrejects.com

Radnja filma smeštena je u Centru za samokontrolu, ili nečemu što tako samo nazivaju. U pitanju je građevina sa 333 sprata, što simbolično predstavlja polovinu broja 666 i time aludira na viđenje društva kao nečeg ne u potpunosti lošeg i iskrivljenog, ali ne i tako dobrog i čednog. Izgleda kao rupa sa platformom u sredini koja se jedanput dnevno spušta sa vrha na dno i na svakom spratu zadržava veoma kratko. Na toj platformi se nalazi ukusna hrana, koje ima i više nego što je potrebno. Problemi nastaju zbog toga što do najnižih spratova platforma stiže prazna, bez hrane, te zatvorenici sa samog dna ostaju bez obroka.

Protagonista Gorneg, čovek osrednjih godina, budi se na nekom spratu sa svojim cimerom Trimagasijem. Vremenom saznaje kako Centar funkcioniše, što sa sobom donosi mnoga nerešena pitanja i probleme, te Gornega navodi na upuštanje u stravičnu pustolovinu.

ST 00025907Foto: www.polygon.com

Kompletan film predstavlja alegoriju društva. Kritikom sistema i ljudi, delimično podseća na Orvelovu Životinjsku farmu, samo što obuhvata mnogo više ironije. Scenski minimalizam može se porediti sa Beketovim stilom koji emocionalni fokus stavlja na priču. Potrebno je obratiti pažnju na detalje kako bi gledalac imao potpuni doživljaj. Čak i u onim najsitnijim stvarima krije se metaforičan prikaz naših navika i iskrivljenog ponašanja. Zbog specifičnih i karakterističnih detalja, koji ga izdvajaju u odnosu na druga ostvarenja sa sličnom tematikom, Platforma se izdiže iz mase i spada u najbolje obrađene distopijske filmove. Stravične scene i težinu koju priča nosi razbija ideja da glavnog lika tumači glumac koji je u svojoj karijeri uglavnom igrao u komedijama.

Publika je dala poprilično dobar fidbek, te je ovo ostvarenje u proseku ocenjeno jakom sedmicom. Razlog za gledanje filma seže dalje od puke razonode. Na neki način, on podiže svest ljudi o tome kako se godinama degradiramo kao društvo. Pitanje za sam kraj: Na kom se spratu nalazite i šta ćete uraditi kako bi bilo bolje?

Ključne reči: kultura , preporuka nedelje , preporuka filma , naučnofantastični psihološki triler , španski film , platforma , el hoyo ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.