„I kroz sve te godine padao sam ka tebi”

Tamara Radovanović 2020.
Komentari

Klint Istvud je 1995. godine režirao romantičnu dramu pod nazivom Mostovi okruga Medison, u kojoj je odigrao glavnu ulogu, zajedno sa Meril Strip. U pitanju je ekranizacija istoimenog autobiografskog romana Roberta Džejmsa Volera, koji je gotovo tri godine bio prvi na listi najprodavanijih knjiga Njujork tajmsa.

Foto: www.people.com

Na samom početku filma, upoznajemo Majkla i Karolinu, brata i sestru koji pronalaze dnevnik svoje nedavno preminule majke Frančeske Džonson. Šokiraće ih činjenica da je ona u dnevniku pisala o izvesnom fotografu Robertu, sa kojim je imala romantičnu vezu dok je bila u braku sa njihovim ocem. Veza je trajala svega četiri dana, dok je Frančeska bila sama kod kuće, jer su oni sa ocem bili na sajmu. Tražeći mostove okruga Medison kako bi ih fotografisao, Robert je tada zalutao u Ajovi i naišao baš na usamljenu farmu na kojoj su Džonsonovi živeli. Frančeska mu je pokazala put i tada je počela njihova kratka ljubavna priča.

Frančeska je nekada bila učiteljica, ali je zbog podizanja dece napustila školu i ostala domaćica čiji se snovi nisu ostvarili. Sa jedne strane, ona je uživala u toplini svoje porodice i mirnom životu, ali je istovremeno patila za uzbuđenjima. Nasuprot tome, Robertu su putovanja po svetu onemogućila normalan porodični život. Čini se da su jedno u drugom pronašli ono za čime su čeznuli. Znali su da njihova romansa neće moći da potraje, ali su u potpunosti dozvolili svojim srcima da ih vode. Bili su potpuni stranci, ali su izgleda morali da se sretnu da bi ponovo postali osobe koje zapravo jesu.

Frančeska, zbog ovoga se nalazim u ovo vreme na ovoj planeti. Ne da bih putovao ili fotografisao, već da bih tebe voleo. Sada znam to. Padao sam sa ivice nekog visokog mesta negde daleko u vremenu, mnogo godina pre nego što sam živeo u ovom životu. I kroz sve te godine padao sam ka tebi.

the bridges of madison county 01
Foto: www.unsungfilms.com

Ovo je mnogo više od priče o sudbini i slučajnom susretu dvoje ljudi. Ovo je, između ostalog, priča o ljudskoj čežnji i odlukama koje nas oblikuju i prate celog života. Prožet idiličnim prikazom života šezdesetih godina prošlog veka, film nam prikazuje unutrašnje borbe, teške odluke, kajanje… Da li sam zaista srećan i da li zaista pripadam ovde? To pitanje postavljali su sebi junaci ove drame, a sasvim sigurno ćete ih i sami sebi postavljati dugo nakon odjavne špice. 

Zapitaćete se koliko je ovakvih, ali neispričanih priča koje se skrivaju iza spuštenih roletni toplih domova. Kako je moguće da neke ljubavi decenijama ostanu mlake, a neke za četiri dana mogu pokrenuti lavinu i pomerati planine? U ovom ostvarenju pronaći će se svi oni koji su pristali da ostanu i zadovolje se malim stvarima, zaboravivši negde usput sebe. Sve više živimo po šablonu i nesvesno ubeđujemo sebe da stvari treba da idu mirnim i ustaljenim tokom i da svaku buru koja pripreti da to naruši moramo savladati. Zašto se nekada ne prepustimo buri?

Imala sam misli o njemu s kojima nisam znala šta ću, a on je sve do jedne pročitao. Ponašala sam se kao sasvim druga žena, a nekako sam bila svoja više nego ikada.

Ključne reči: kultura , preporuka nedelje , preporuka filma , film , mostovi okruga medison , drama , meril strip , klint istvud ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.