Uginuo ulični mačak Bob

Tamara Radovanović 2020.
Komentari

Mačak koji je inspirisao svog gazdu Džejmsa Bovena da napiše knjigu Ulični mačak Bob, na osnovu koje je snimljen i istoimeni film, uginuo je u svojoj 14. godini. Bob će ostati upamćen kao mačak koji je svom gazdi pomogao da u sebi pronađe nešto što je davno izgubio i da ponovo zavoli život. 

Džejms Boven i mačak Bob / Foto: www.trendswide.com

Džejms je upoznao Boba 2007. godine dok je vodio tešku borbu sa zavisnošću od droge. Bez podrške porodice i prijatelja, živeo je na ulici, zarađivao uličnim svirkama i često danima nije jeo. Kada je zatekao mačka napuštenog i povređenog, odlučio je da ga zadrži i brine se o njemu. Dao mu je ime Bob. Džejmsov život je tada počeo da se menja iz korena. Njegova želja da mačak bude zdrav i srećan vremenom je postala jača od potrebe za uzimanjem heroina.

Bob je počeo da ide na ulične svirke zajedno sa Džejmsom. Redovno je sedeo pored njega ili na njegovom ramenu tokom svirke. To je izazivalo oduševljenje prolaznika, koji su ih fotografisali, snimali i objavljivali to na društvenim mrežama, pa je jedna izdavačka kuća ponudila Džejmsu da napiše knjigu o svom životu. Roman Ulični mačak Bob proglašen je 2014. godine za jedan od najinspirativnijih tinejdžerskih romana, a Rodžer Spotisvud je 2016. godine režirao istoimeni film sa Bobom u jednoj od dve glavne uloge.

images 2 2sgergeeMačak Bob u filmu; Foto: www.moviehole.net

Ljubitelji mačaka širom sveta, kao i brojni fanovi ove knjige i filma, šalju putem društvenih mreža poruke podrške Džejmsu. Osećam se kao da je svetlo u mom životu zauvek ugašeno. Nikada ga neću zaboraviti. Toliko mi nedostaje da ne mogu prestati da plačem, napisao je Džejms.

Ključne reči: kultura , Ulični mačak Bob , mačke , bob , a street cat named bob , film , knjiga ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.