Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Sinonim za dobar sitkom

Emilija Kostić 31.5.2020. Komentari

Britanska produkcijska kuća BBC je pre nešto manje od 40 godina, tačnije 1981. godine, emitovala najbolji sitkom možda ikada napravljen. U pitanju je serija Mućke (Only Fools and Horses) scenariste Džona Salivana.

Foto: www.bbc.co.uk

Radnja je locirana u predgrađu Pekam na jugu Londona i prati priču braće Troter. U toku sedam sezona koje serija broji, glavni likovi pokušavaju da ostvare svoj životni cilj, tj. da se obogate. Međutim, put im nije lak, oni na svoj jedinstveni i šaljivi način pokušavaju da ga pređu što pre moguće.

Imam užasan osećaj. Ako postoji ta reinkarnacija, kakve sam sreće, vartiću se kao ja.

Iako nije jedna od onih serija koje će vas ostaviti bez reči, poput novijih naslova koji se pojavljuju, svakako je jedna od onih čije ste epizode s vremena na vreme uhvatili na televizoru i nesvesno vam postala bliska srcu. Svaka epizoda garantuje puno smeha. Srakazam, igra reči i vizuelne pošalice su tu u svakom momentu. Kako pojedini kritičari navode, serija obiluje pravim kvalitetnim humorom i postala je sinonim za dobar sitkom.

MV5BYjgxMDRlYTUtNzFiMS00NGQwLWI3YWUtZjYxZGIzNzA4NTMxXkEyXkFqcGdeQXVyMzk5OTkyNDE. V1

Scena iz serije Mućke, Foto: www.imdb.com

Luckasta i naivna braća prikazana su kao stvarni ljudi, sa stvarnim manama i vrlinama, bez ikakve superiornosti nad normalnim svetom. U njima ćete pronaći nekog od svojih poznanika i automatski će vam sve postati još komičnije. Predstavljaju odličan beg ukoliko ste se umorili od današnjih savršenih likova. Njihova naivnost dovodi do očiglednog neuspeha, ali iako je očekivani kraj svake epizode i više nego prisutan, interesantnim zapletom su dovoljno začinili radnju.

Lako prepoznatljiva uvodna špica ukazuje na to da sledi odličan program, a i često izaziva crva u uhu. Muziku je takođe radio i scenarista i tekstopisac Salivan, te se na neki način može njemu zahvaliti što je svetu podario sve čari sitkoma. Koliki je uspeh serija doživela pokazuje istoimeni mjuzikl koji je publici predstavljen tek nakon 38 godina od emitovanja serije, tačnije februara 2019. godine. Bez obzira na to koliko je godina prošlo, Mućke će nastaviti da zabavljaju ljude na isti način kao i u osamdesetima.

kultura,preporuka nedelje,preporuka serije,sitkom,komedija,mućke,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.