Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

„Nedelja Evrope” u duhu poezije

Sonja Stefanović 10.5.2020. Komentari

EU info mreža organizuje onlajn poetsko veče koje će se održati 10. i 12. maja u okviru programa Nedelja Evrope. Početak je zakazan za 19 časova.

Foto: www.unsplash.com

Iz ukupno deset evropskih država, susreće se 22 pesnika zajedno sa pesnicima iz Srbije. Na sastanku će se kroz unapred pripremljene video-nastupe predstaviti autori iz Srbije, Portugala, Finske, Nemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Poljske, Švedske i Slovenije, tako što će svoju poeziju izvoditi na maternjim jezicima. Za većinu nastupa obezbeđen je prevod na srpski, ali je i nekoliko njih prevedeno na engleski jezik.

Sem pesnika, prvog dana programa ispred portugalske ambasade nastupiće predstavnica za kulturu Jovana Jaranović, koja je zadužena za kulturni program Ambasade − Cultural Affairs. Ona će čitati poeziju portugalskog pesnika Evgenija de Andrada, uz prevod Jasmine Nešković. Drugi dan programa otvoriće ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta. On će pročitati odlomak iz finskog narodnog epa Kalevale, jednog od najpoznatijih epova sveta, koji je preveden na više od 50 jezika. Takođe, pesmu jedne od najznačajnijih austrijskih pesnikinja Frederike Majroker pročitaće ataše za kulturu Ambasade Austrije u Srbiji Adrien Fajks.

Tema poetskih večeri biće solidarnost. 

kultura,EU info mreža,poezija,video nastupi,onlajn poezija,solidarnost,Nedelja Evrope,evropa,pesnici,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.