Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Gospoda nešto kriju

Dragan Jevremović 31.3.2020. Komentari

Posle nekoliko godina eksperimentisanja, vratio se reditelj Gaj Riči, koji je poznat po svojoj autentičnosti. U njegovom novom ostvarenju Gospoda moguće je dobiti sve ono što filmski poznavaoci mogu očekivati od Ričijevog filma − brzu radnju punu preokreta, fantastične dijaloge, puno različitih likova i kvalitetnu glumačku postavu. Film iz 2019. godine je rađen po starom šablonu njegovih gangsterskih filmova i priča o uličnoj filozofiji Londona. 

Foto: imdb.com

Priča prati Mikija Pirsona, Amerikanca koji je u Londonu izgradio carstvo marihuane. Međutim, kralj džungle želi da se povuče i da proda svoj razrađeni biznis. Miki ima ideju da svoje carstvo proda Metjuu, ali kada se pročuje da se Miki povlači, mnogi sitni i krupni kriminalci će se uključiti u priču. Svi u tajnosti nešto rade i svi nešto kriju.

Kao i u ostalim Ričijevim filmovima, i u ovom je naracija izuzetno važan deo, radnja većeg dela filma se prepliće sa monologom jednog od glavnih likova. Uvek Riči ima sjajnu glumačku postavu, ali isto tako uvek ume da izvuče maksimum iz njih. Glumačku postavu predvodi Metju Mekonahi u glavnoj ulozi, koja kao da je pisana za njega. Sem njega, tu su i Čarli Hanam u ulozi gangstera sa opsesivno-kompulshivnim poremećajem, Hju Grant koji igra prljavog privatnog detektiva, Kolin Farel u ulozi trenera boksa koji mora da krpi rupe koje su njegovi štićenici napravili. Ovaj film romantizuje kriminalce, i to je nešto očekivano, ali sa druge strane ne krije se njihova zla priroda. Nijedan lik u ovom flimu nije savršen.

Riči je pokazao ovim filmom zašto su ga na početku karijere upoređivali sa Tarantinom. Ima svoj jedinstveni stil, u pojedinim delovima film ostavlja bez daha, pre svega kombinovanjem zvuka i slike, doživljaj upotpunjuje sjajna muzika koja se uklopila u brze i dinamične scene.

Likovi i scene mogu zbog svoje autentičnosti ostaviti utisak na gledaoce, a neke će zbog zanimljivih dijaloga jednostavno zabaviti. Nekad je to sasvim dovoljno.

kultura,film,Gaj Riči,preporuka filma,gospoda,The Gentlemen,Metju Mekonahi,Čarli Hanam,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.