Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Predstava „1789” otvara „Teatar na raskršću”

Sonja Stefanović 9.3.2020. Komentari

Direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, reditelj Hadi Kurić i glumci predstave 1789 najavii su njenu premijeru 11. marta u Narodnom pozorištu, kojom će biti otvoren pozorišni festival Teatar na raskršću. Početak je zakazan za 20 časova.

Foto: Sonja Stefanović

Predstava govori o moćnicima koji, slepi pred dokazima da će celo društvo stradati u nesreći, nisu u stanju da preduprede tragediju. Francuska buržoaska revolucija u predstavi je upotrebljena kao primer svake promene. Prema rečima reditelja, komad se bavi vođama, jer bez njihovih odluka, ne bi se dogodila jedna tako krvava i nepravedna revolucija. Zanimaju me lideri, zanima me njihov način mišljenja, njihovi koncepti, rekao je reditelj Hadi i dodao da je ovo globalna predstava koja se može prilagoditi svim prostorima. Glumačku postavu čine Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Aleksandar Marinković, Danilo Petrović, Nađa Nedović Tekinder, Miloš Cvetković, Jovana Golubović i Bratislava Milić.

Osim glavnog programa Festivala, ljubitelji kulture će moći da prate i dodatni program. Stoga je za 11. mart zakazana promocija Godišnjaka Narodnog pozorišta u gornjem foajeu Pozorišta sa početkom u 12 časova. U promociji će učestvoavati viši kustos Narodnog muzeja Nebojša Ozimić, arhivski savetnik u Istorijskom arhivu Ljiljana Đurović, zatim producent u umetnostima i medijima i urednica Godišnjaka Daniela Ivanović kao i direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović.

Za sledeći dan je predviđen razgovor na temu PopTeatar − popularna umetnost i pozorište u gornjem foajeu, sa početkom u 13 časova. U razgovoru će učestvovati Svetislav Basara, Mirjana Bobić Mojsilović, Igor Marojević, Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković. U ulozi moderatora naći će se Velibor Petković. Istog dana u 17 časova zakazana je promocija knjige (P)Ogledi autorke prof. dr Nataše Glišić. Osim autorke, o knjizi će govoriti i recenzent knjige direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom  Sadu  prof. dr Zoran Đerić kao i direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke dr Nenad Novaković.

Predstava Krojcerova sonata biće izvedena 14. marta u Pozorištu lutaka. Početak u 18 časova. Komad je rađen po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, a režiju potpisuje Nebojša Bradić. Takođe, iste večeri biće odigrana i predstava Murlin Murlo, u koprodukciji akademije scenskih umetnosti Sarajevo i udruženja Teatralac sa početkom u 22 časova. Glumačku postavu čine Aneta Grabovac, Nadine Mičić, Filip Radovanović i Kemal Rizvanović.

Posetioce 15. marta očekuje promocija knjige Rasprodano Duška Ljuštine u gornjem foajeu pozorišta u 17 časova. Na promociji će govoriti i dr Nenad Novaković zajedno sa mr Spasojem Ž. Milovanovićem. U daljem programu je i monodrama pod nazivom Sve što sam prešutjela, koja će se odigrati u Pozorištu lutaka sa početkom u 18 časova. Reditelj ovog komada je Ivan Leo Lemo, a protagonistkinja je Mia Begović.

Javno čitanje pobedničke drame Poslenji after parti Hartefaktovog konkursa za 2019. godinu zakazano je za 16. mart u 17 časova. Režiju potpisuje Jug Đorđević, a autor je Dino Pešut. Sledi i promocija časopisa za pozorišnu istoriju i teatrologiju Teatron sa početkom u 16 časova. O Časopisu će govoriti doc. dr Jelena Perić, koja će u nastavku govoriti i o svojoj knjizi Politička drama i pozorište u dramama Dragoslava Mihailovića. Osim nje, reč će imati i šef katedre na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost prof. dr Nenad Perić.

Istog dana u sali Pozorišta lutaka odigraće se monodrama Soba za poglede u 18 časova. Komad je rađen po tekstu Nova haljina Virdžinije Vulf. Režija potpisuje Marina Petković Liker, a dramatizaciju i produkciju Ivana Buljan Legati.

Osim ovih promocija, na programu će se naći i promocija Časopisa za pozorišnu umetnost Scena i izdanja starijeg pozorja u 17 časova u gornjem foajeu. O ovome će pričati direktor Sterijinog pozorja u Novom Sadu Miroslav Miki Radonjić kao i direktor Bitef teatra Miloš Latinović. Program će zatvoriti promocija Časopisa za pozorište i vizuelne komunikacije Agon biće održana u nastavku. O časopisu će govoriti glavni i odgovorni urednik Dr Nenad Novaković.

Kompleti karata mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta po ceni od 3200 dinara.

kultura,TEATAR NA RASKRŠĆU,predstava,1789,Narodno pozrište Niš,premijera,prateći program,promocija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.