Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Otvoren Svetosavski sajam knjiga

Jovana Kovačević 28.2.2020. Komentari

Svetosavski sajam knjiga ove godine otvorio je književnik Vule Žurić, 28. februara u Oficirskom domu. Sajam će biti otvoren do 6. marta, svakog dana od 10 do 20 časova.

Foto: Sonja Stefanović

Na 16. Svetosavskom sajmu knjiga više od 30 izdavača iz cele Srbije predstaviće svoja dela. Kao i uvek, prisutni su klasici domaće i svetske književnosti, kao i novija izdanja. Svake večeri održavaće se prezentacije knjiga brojnih autora, među kojima su Nele Karajlić, Milorad Doderović, Tatjana Živanović, Vule Žurić, Vanja Bulić i drugi. Osim 14 prezentacija knjiga, na Sajmu će se ove godine predstaviti i domaći strip autori, a biće održane i radionice stripa.

Nakon svečanog otvaranja, pisac Vule Žurić predstavio je publici svoj književni rad, u kome se ističu romani Pomor i strah, Nedelja pacova, Tajna crvenog zamka, kao i brojne kratke priče. Žurić naglašava koliko je važno da interesovanje za čitanje i za književnost bude prisutno tokom cele godine, a ne samo na sajmovima. On se osvrnuo na probleme sa kojima se mladi autori susreću i rekao da je njima teško da izgrade ime, ali da je lakše objaviti knjigu nego u doba kada je on počeo. Mladim piscima je u ovim danima intrerneta lakše da obnaroduju svoj tekst, ali pitanje je koliko ima onih koji će to da pročitaju i tu se nalazi problem, kaže Žurić. Kao neke od problema, on vidi i to što izdavači daju prednost romanima i ne objavljuju zbirke kratkih priča, kao i to što je mreža književnih časopisa, kako kaže, ugušena, jer oni ne izlaze redovno i gube na kvalitetu. Ipak, on veruje da knjiga kod nas ima budućnost, kao i svuda u svetu.

88093138 324336331856539 5138194265263833088 n

Vule Žurić u razgovoru za SDL; Foto: Sonja Stefanović

Iz organizacije 16. Svetosavskog sajma knjiga Medivest KT navode da su, osim sajamskih popusta koji najviše privlaće posetioce, ove godine pripremili i nagrade u vidu besplatnih knjiga. Takođe, ulaznice čija cena tradicionalno iznosi simboličnih 50 dinara, moći će da se iskoriste za ostvarivanje dodatnog popusta na većini štandova.

sajam,sajam knjiga,svetosavski sajam knjiga,Oficirski dom,knjiga,kultura,književnost,Vule Žurić,Niš,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.