Otvoren Svetosavski sajam knjiga

Jovana Kovačević 2020.
Komentari

Svetosavski sajam knjiga ove godine otvorio je književnik Vule Žurić, 28. februara u Oficirskom domu. Sajam će biti otvoren do 6. marta, svakog dana od 10 do 20 časova.

Foto: Sonja Stefanović

Na 16. Svetosavskom sajmu knjiga više od 30 izdavača iz cele Srbije predstaviće svoja dela. Kao i uvek, prisutni su klasici domaće i svetske književnosti, kao i novija izdanja. Svake večeri održavaće se prezentacije knjiga brojnih autora, među kojima su Nele Karajlić, Milorad Doderović, Tatjana Živanović, Vule Žurić, Vanja Bulić i drugi. Osim 14 prezentacija knjiga, na Sajmu će se ove godine predstaviti i domaći strip autori, a biće održane i radionice stripa.

Nakon svečanog otvaranja, pisac Vule Žurić predstavio je publici svoj književni rad, u kome se ističu romani Pomor i strah, Nedelja pacova, Tajna crvenog zamka, kao i brojne kratke priče. Žurić naglašava koliko je važno da interesovanje za čitanje i za književnost bude prisutno tokom cele godine, a ne samo na sajmovima. On se osvrnuo na probleme sa kojima se mladi autori susreću i rekao da je njima teško da izgrade ime, ali da je lakše objaviti knjigu nego u doba kada je on počeo. Mladim piscima je u ovim danima intrerneta lakše da obnaroduju svoj tekst, ali pitanje je koliko ima onih koji će to da pročitaju i tu se nalazi problem, kaže Žurić. Kao neke od problema, on vidi i to što izdavači daju prednost romanima i ne objavljuju zbirke kratkih priča, kao i to što je mreža književnih časopisa, kako kaže, ugušena, jer oni ne izlaze redovno i gube na kvalitetu. Ipak, on veruje da knjiga kod nas ima budućnost, kao i svuda u svetu.

88093138 324336331856539 5138194265263833088 n

Vule Žurić u razgovoru za SDL; Foto: Sonja Stefanović

Iz organizacije 16. Svetosavskog sajma knjiga Medivest KT navode da su, osim sajamskih popusta koji najviše privlaće posetioce, ove godine pripremili i nagrade u vidu besplatnih knjiga. Takođe, ulaznice čija cena tradicionalno iznosi simboličnih 50 dinara, moći će da se iskoriste za ostvarivanje dodatnog popusta na većini štandova.

Ključne reči: sajam , sajam knjiga , svetosavski sajam knjiga , Oficirski dom , knjiga , kultura , književnost , Vule Žurić , Niš ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.