Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Raskršće na kome se susreću raznoliki glumački izrazi Balkana

Aleksandra Ničić 12.2.2020. Komentari

Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora Teatar na raskršću počeće na Dan Narodnog pozorišta, 11. marta. Svečano otvaranje pratiće premijera predstave 1789, koja je van takmičarskog programa, a od 12. do 19. marta biće prikazano osam predstava, koje će se takmičiti za glavne nagrade.

Fotografija sa prošlogodišnjeg „Teatra na raskršću”; Foto: Marija Janković

U takmičarskom programu biće izvedene predstave Kaligula, Bakhe – kratak pregled raspada, Čovek, zver i vrlina, Razgovori o ljubavi, Zločin i kazna, Baal, Lorencačo, Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji ne vode nikuda. Festivalski žiri koji čine glumci i reditelji dodeliće nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalnu nagradu Festivala. Osim ovih, biće dodeljene i nagrada okruglog stola kritike, kao i nagrada novinarskog žirija.

Sem toga što reprezentuju univerzalne umetničke vrednosti, predstave predstavljaju prožimanje različitosti koje nose balkanska raskršća. Stoga će i biti izvedene predstave pozorišta iz Bugarske, Severne Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske, Rumunije, ali i predstava Jugoslovenskog narodnog pozorišta iz Beograda. Kako kažu organizatori, one otvaraju mogućnost za preispitivanje odnosa pozorišta sa ovih prostora kako prema dramskoj klasici, tako i prema suštinski egzistencijalnom tumačenju mesta čoveka u savremenim društvenim naracijama. 

Kompleti karata za Festival se mogu kupiti svakog dana na blagajni Narodnog pozorišta, po ceni od 3200 dinara.

teatar na raskršću 2020,Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora Teatar na raskršću,1789,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.