Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Porodica je svetinja?

Sonja Stefanović 12.2.2020. Komentari

Smrt je prisutna čak i onda kada ne deluje tako, jer dolazi u razlčitim oblicima. Mlada žena, zavaljena u stolicu za ljuljanje, verovatno je bila u nedoumici po pitanju cene koju moramo da platimo što smo živi. Čini li se da je smrt isplativija? Tanka linija između života i smrti bila je položena 13. februara na pozornici Naronog pozorišta prilikom izvođenja predstave Lepotica Linejna.

Foto: Sonja Stefanović

U jednom tipičnom duhu, na pozornici se vodio naizgled karakterističan razgovor između majke Meg Folan (Ljiljana Stjepanović) i ćerke Morin Folan (Jelena Stajkovac). Preciznije rečeno, u razgovoru između ove strarice i mlade žene moglo se doznati postojanje tek nekih ožiljaka na njhovim poluživim dušama. Autor teksta prema kojem je rađen komad, Martin Magdona, kroz stalno sučeljavanje junakinja dao je prikaz urušavanja psihičkog stanja dveju žena međusobno. Režiju potpisuje Miloš Jagodić, a predstava je odrađena u organizaciji je Kruševačkog pozorišta i Art teme iz Beograda. Iako smeštena u planinske predele Irske, u pitanju je univerzalna priča o životu običnih ljudi iz bilo kojeg kraja sveta.

Majka je bolesna i sa opsesivnom potrebom za stalnom brigom o sopstvenom zdravlju i sebičnim ponašanjem. Ćerka je mlada i sama. Sa svojih 30 godina direktno izljavljuje nezadovoljstvo zbog svog načina života. Naime, mora voditi računa o kućnim poslovima, o staroj majci i mnogim drugim stvarima. Scenografija je verno prikazala staru kuću sa drvenim predmetima i starim nameštajem. Odnos se tokom radnje razvija u traumatično iskustvo koje se gradilo godinama unazad, ostavljajući utisak da se radi o klasičnom sukobu generacija. Međutim, na površinu priče izbijaju mnoge intime stvari protagonistkinja. Dolaskom komšije Rej Dulia (Nikola Rakić)  situacija dobija još dramatičniju notu. On donosi pismo u kojem je Morin pozvana na zabavu povodom dolaska Pata Dulija (Đorđe Marković). Elem, Morin i Pato su nekada bili emotivni partneri, sve dok on nije otišao trbuhom za kruhom za Englesku. Majka ne može da prihvati da njena ćerka može svoju pažnju posvetiti drugoj osobi, pogotovo muškarcu. Mešanjem u Morinin život, situacija je sve napetija i isto tako gorka. Ovde se sažimaju svi neostvareni snovi, sve poteškoće, sve još uvek neusahle želje, što predstavlja tračak životne iskre.

Motiv koji se ovde javio je univerzalan, posve prisutan i danas. Govori u glas svih roditelja koji drže svoju decu u bukagijama i u glas sve dece koja žele biti puštena iz takvih okova.Vidi se slika okrnjenih egzistencija, nasilnih ispada − vidi se izbledela slika svega iskonski čistog što je moglo postijati u nečijim srcima i mislima. Na preku reč se odgovara prekom rečju, na mrki pogled se uzvraća mrkim pogledom, na agresiju agresjom, na bogomdani život nezahvalnošću, štaviše zeljom za smrću. Muzička podloga je usklađena sa pretežno mračnom atmosferom. Zvuci kiše ili tužne i ranjive pesme u pojedinim segmentima emocionalno produbljuju gledalački doživljaj. Smenjvanjem scenskog svetla, moglo se uočiti da je to zapravo stavljanje fokusa na preispitivanje likova, na nesklad unutrašnjih stanja likova i neprihvatljive okoline.

Susret dva bivša ljubavnika Morin i Pate otvara novu dimeziju priče. Onda postaje jasno zbog čega ćerka ima tako netolerantan odnos prema majci. Glumica Stajkovac iznosi uznemirujući scenu. Publici pokazuje sve pukotine u duši njene junakinje. Ne vidi se izlaz. Sitacija postaje tako granična. Taj granični trenutak je i njena i majkina užasavajuća retrospektiva. Traumu koju je nekada preživela nije mogla da prihvati pa onda i prebrodi. Jedinstvo porodice koje bi trebalo da bude vidljivo sve više bledi. Životna energija koja je sadržana u svega nekoliko agresivnih postupaka donela je mrak na pozornicu. Iako je radnja od početka bila presecana duhovitim replikama koje su davale živost, tragični naboj je otvorio i zatvorio ovu priču. Porodica koja bi trebao da ima sveti karakter, prestaje da ima i svetovni.  

Mlada žena, zavaljena u stolicu za ljuljanje verovatno je bila u nedoumici po pitanju cene koju moramo da platimo što smo živi. Čini li se da je smrt isplativija? Čini li se da je ona izbavljenje?

kultura,predstava,Lepotica Linejna,narodno pozoriste nis,Kruševačko pozorište,Art tema,porodica,tragedija,drama,kritika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.