Knjiga koja je oživela smrt

Aleksandra Ničić 2020.
Komentari

Evo male istine. Ne nosim ni srp ni kosu. Nosim samo crni ogrtač sa kapuljačom, i to kad je hladno. Nemam ni skeletne crte lica koje mi sa takvim zadovoljstvom pripisujete iz daljine. Zaista vas zanima kako izgledam? Pomoći ću vam. Pronađite ogledalo dok ja nastavljam priču, reči su pripovedača romana Markusa Zusaka. Ne, ne radi se ni o kakvom mračnom čoveku, zločincu ili zveri. U pitanju nije dobro ili zlo, već ono nesaznatljivo, neminovno, transcedentno − Smrt.

Foto: privatna arhiva

U Kradljivici knjiga pomno pratimo njenu priču i njen doživljaj mračne stvarnosti. Dodelljivanje uloge naratora apstraktnom pojmu predstavlja originalan način da se skrene pažnja na zaboravljena stradanja tokom Drugog svetskog rata. U periodu koji su obeležile okrutnost i obmana, u Smrti je sadržano više humanosti nego u ljudskim bićima, nacistima. Iz tog razloga, u romanu dobija svoj lik kao znak konačnosti zemaljskog života i zahteva za plemenitošću.

Nelinearnom fabulom predstavlja se život devetogodišnje Lizel koja utehu od ratnih strahota pronalazi u knjigama. Naime, nakon odlaska njenih roditelja u koncentracioni logor, sa bratom odlazi u hraniteljsku porodicu Hubermanovih. Kada Smrt uzme život Lizelinom bratu na putu do novog doma, ona pronalazi priliku da ukrade prvu knjigu – Grobarev priručnik. Ova knjiga imala je poseban značaj za Lizel, jer je zahvaljujući njoj naučila da čita i piše. Nakon toga ukradene knjige se nižu jedna za drugom. Iako joj očuh poklanja mnoštvo knjiga, ona nastavlja da krišom uzima nove. Iza ovog postupka krije se jaka psihološka dimenzija koja se poklapa sa čuvenom Bekonovom sentencom da je znanje moć. Ovi postupci predstavljali su specifičan vid Lizeline borbe protiv Hitlerove Mein Kampf (Moja borba). Oduzeli su joj porodicu, kuću, detinjstvo, prijatelje, ali samo jednu stvar nisu mogli – znanje. Reči su predstavljale jedino oružje koje ih je moglo nadjačati, a protiv njega su se borili spaljujući knjige. Lizel je krađom čuvala svedočanstva o jednom vremenu, o zanemarenim stradanjima i nepravdi. Koliko je reč za nju bila snažna pokazuju opisi onoga što je osećala tokom čitanja. Istovremeno ju je lečila i jačala.

Sa druge strane, predstavljala je i njen beg od stvarnosti i vid nadmetanja sa prolaznošću života. U svom kratkom životnom veku Lizel je proživela više života čitajući knjige. Rat joj je razorio detinjstvo, ali je uspela spojiti deliće uz pomoć svog najboljeg prijatelja – umetnosti. Reči su je često navodile na loš trag, ali još češće spašavale.

Smrt je na nju uvek motrila dok je čitala, a tok knjige pokazuje da to nije slučajnost. U mreži ratnih nedaća teško je osvrnuti se na pojedinačne sudbine. Ipak, i kod Smrti koja je zauzeta za vreme ratnih dešavanja katkad se razvija saosećanje. I ona shvata značaj velikih života malih ljudi, koji su u moru stradanja želeli samo srećno detinjstvo. Zusak je na ovaj način učinio da čitaoci Smrt posmatraju kao nešto blisko i dobronamerno. Kao uz pomoć magičnog štapića pretvorio je anđela smrti u anđela čuvara. Sem toga, učinio je Smrt duhovitom i ironičnom.

Poigravanje semiologijiom ovime je doveo do vrhunca. Predstavio nam je priču o ljubavi i mržnji, nadi i nevinosti koje opstaju usled užasa i okrutnosti. A ispričao nam ju je najbolji prijatelj svih ratova − Smrt.

Ključne reči: Kradljivica knjiga , preporuka nedelje , preporuka knjige ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.