Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Lidija Vukićević: Niš je grad iz kojeg niko ne može da ode ravnodušan

Aca Cvetković 28.12.2019. Komentari

Niška publika imala je priliku da 27. decembra u Domu Vojske pogleda predstavu Čekajući ministra. Glumačku ekupu čine Lidija Vukićević, Milan Pajić i Semir Gicić.

Foto: Nevena Ivanović

Komad je rađen na osnovu teksta Semira Gicića, a u režiji Marije Puškarov Popović. Radnja je smeštena u ruiniranu kafanu. Novi vlasnik kafane Bratislav Zaguz ima zakazanu večeru sa ministrom Vlade Srbije. Čekajući ministra, on dolazi u sukob sa nezainteresovanom konobaricom Lidijom i grafičkim dizajnerom Mariom, koji se svađaju dok vlasnik pokušava da ih natera da počnu sa poslom i pripreme kafanu za ministrov dolazak. Nakon izvedbe ove predstave, glumica Lidija Vukićević govorila je za Studentski dnevni list o početku njene karijere, najtežim preprekama, ali i najzanimljivijim situacijama sa snimanja.

Na kraju predstave napomenuli ste da ste oduševljeni reakcijom publike. Kakve utiske ćete poneti iz Niša?

Lidija: Niš je jedan predivan grad velikog srca i velike duše, koji svakog oplemeni time, tako da nijedan čovek ne može da izađe iz ovog grada ravnodušan. Predivna je publika, predivni su ljudi i zadovoljstvo je igrati u Nišu.

Koji je bio najveći izazov sa kojim ste se susreli u karijeri?

Lidija: Veliki izazov desio se već na početku moje karijere. Tek što sam završila Fakultet dramskih umetnosti, jedna rediteljka pozvala me je da gostujem u Narodnom pozorištu, da uskočim u predstavu Na dnu Maksima Gorkog. To je trebalo da pripremim za jednu noć i jedan dan. Stvarno sam hazarder i prihvatila sam da budem u predstavi, dobila tri aplauza na otvorenoj sceni i tako sam se krstila zapravo, pa sam i kasnije mogla da uskačem i to mi nikada nije bio problem.

Kakvu ulogu ste celog života priželjkivali, a da je do sada niste dobili?

Lidija: Celog života želela sam da igram Nađu iz Romana o Londonu Miloša Crnjanskog. Mira Trailović je htela da napravimo tu predstavu. Međutim, ona je prerano otišla i to je tako ostalo, ali bila mi je čast što me je ona videla u toj ulozi.

Sa kim biste voleli da se nađete u glavnoj ulozi?

Lidija: Nalazila sam se u glavnim ulogama sa gotovo svim glumcima koji su doajeni srpskog glumišta. To su Bata Živojinović, Bata Stojković, Gidra, Marko Todorović, Marko Nikolić, Ceca Bojković i drugi. Nema sa kim nisam igrala od te velike plejade glumaca i opet bih radila sa njima.

80489784 2805179879503753 6189667259359690752 n

Predstava Čekajući ministra; Foto: Nevena Ivanović

Možete li podeliti sa nama neku zanimljivu situaciju sa snimanja ili sa neke predstave?

Lidija: U Boljem životu, kada smo bili gladni jednom, a snimali smo baš novogodišnju epizodu, bilo je neko prase na stolu. Mi smo pojeli celo to prase iznutra i ostala je samo korica, pa smo onda gurali novine da bi ono dobilo oblik. 

Osim glumom, da li se bavite još nečim i šta Vas ispunjava u slobodno vreme?

LidijaSviram klavir. Isto tako, mnogo volim životinje i provodim dosta vremena sa njima. Imam tri psa, a ljubitelj sam apsolutno svih životinja. Uvek se uključim u neku akciju kada je pomoć životinjama u pitanju. To je nešto što me u potpunosti emotivno i fizički obuzima.

Vaša dugogodišnja karijera ujedno je i pokazatelj Vašeg uspeha. Šta biste poručili mladima koji žele da se bave glumom?

Lidija: Ako neko u sebi ima osećaj i poriv, ako nosi dušu glumca, on to treba da radi. Ne može da se zaradi previše, ali nikada to ne bih stavila na prvo mesto. Uvek bih poručila mladima: Idite i radite ono što volite i ono što će vas ispunjavati. Novac dođe i prođe, svi mi zaradimo da možemo da živimo dobro, ali dušu stavite tamo gde osećate da treba da bude, jer je to sastavni deo života.

Šta možemo da očekujemo od Vas u narednom periodu?

Lidija: Ponudili su mi neke nove predstave i nove televizijske uloge, ali ja ne volim da govorim o tome dok ne potpišem ugovor i dok ne krenem da snimam i radim. U svakom slučaju, nadam se da ću ponovo da dođem u Niš.

Ona se osvrnula i na Filmske susrete i kazala da je to najlepši festival u Nišu, da su mu glumci uvek davali primat i hrlili u Niš. Nišlije su sjajni domaćini i ovde se niko ne oseća kao da je iz drugog grada, već postaje stanovnik Niša onog trenutka kada u njega dođe.

lidija vukićević,čekajući ministra,Dom vojske,predstava,intervju,kultura,Niš,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.