Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Predstava „Nečista krv” nas uči da ćemo uvek imati samo sebe

Aleksandra Anđelković 16.12.2019. Komentari

Predstava Nečista krv pozorišta Bora Stanković iz Vranja odigrana je na sceni Narodnog pozorišta 14. decembra. Režiju potpisuje Jug Ðorđević, a tekst je rađen prema istoimenom romanu Bore Stankovića.

Foto: Jelena Todorović

Radnja se vrti oko Sofke, devojke natprosečne lepote, jedinice u bogatoj porodici, koja svakim danom postaje sve siromašnija. Radnja predstave, kao i radnja romana, počinje Sofkinim precima, da bi radnja kulminirala do Sofkine lepote i materijalnog stanja. U predstavi dominira naracija nad glumom, pa svako od likova dobija svojih pet minuta da ispriča priču iz svog ugla. Hadži Trifun, Sofkin predak, zaradio je bogatstvo i štedeo, bio poznat kao tvrdica, kao i strah i trepet za sve u varoši. Posle njegove smrti, porodica troši njegovo bogatstvo i sve luksuznije i raskošnije živi. Slede generacije najlepših žena i zaštićenih muškaraca koji su svoje zdravlje održavali posećujući razne banje, uz to su i retko viđani u varoši. Posle greneracija lepih žena, rodila se Sofka, najlepša i najbolja, a nijedan muškarac nije bio vredan njene lepote i superiornosti.

Sofka predstavlja dete koje od malena sklanjaju od svih problema, kao i svu decu, ali ona se sakrije iza vrata da sve čuje i misli da sve razume. Na kraju se svi ti problemi obruše na nju i ona se žrtvuje za celu porodicu. Predstava drži pažnju od samog početka, iako se smenjuju prva, druga, treća pa sve tako do osme glumice koja tumači lik Sofke, koju prepoznajemo po tome što ima veštački pramen kose, kao i po tome što preuzima ulogu naratora. Prva Sofka je tu da zagrli drugu, druga da zadovolji treću i tako ukrug, sa porukom da u životu imamo samo sebe i kada grešimo i kada nam treba savet, a i kada smo srećni. Zanimljiv je taj novi pristup − da glavni lik u predstavi tumači više glumica, iako naracija možda ne bi trebalo da bude dominanta u odnosu na glumu. Manji deo predstave u koje je bilo scenske radnje pao je u drugi plan u odnosu na naraciju.

Reakcije su bile očekivane i posle dužeg aplauza publika je ustala da iskaže svoje zadovoljstvo i oduševljenje.

Necista krv,pozorište,narodno pozoriste nis,kultura,predstava,knjiga,roman,kritika,Bora Stanković,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.