Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Dozvolite da vas tama obuzme barem na kratko

Emilija Kostić 15.12.2019. Komentari

I onda me tama obuzme je roman autorke brojnih bestselera Njujork tajmsa Kirsten Vajt. Svrstava se u fantastiku, što je čudno, jer i nema nekih fantastičnih motiva. Doduše, to ne menja činjenicu da je jedan od onih odlično napisanih roman koji će vam privući pažnju prvom rečju.

Foto: privatna arhiva

Ovaj roman nije nalik ni jednom drugom koji je Kirsten napisala. Kompletno je nepredvidiv, od radnje do samog stila. Takođe, nije ni nalik nekom drugom romanu koji ste čitali. Kada završite, orginalnost priče će vas fascinirati. Izuzetno je mračno i neodoljivo. Povući će vas u tamu i neće vas pustiti do samog kraja, dok ne pročitate i poslednju napisanu reč. Ispuniće vas očajničkom željom da saznate kompletnu priču i nesvesno ćete okretati stranice u nadi da ćete što pre doći do kraja.

Tako da je pitanje sada, kćeri zmaja, kakvu ćeš ti žrtvu prineti? Šta ćeš dozvoliti da ti oduzmu kako bi i ti imala moć?

Od devojčice niko ne očekuje brutalnost. Lada Drakula, protagonistkinja, želela bi da tako i ostane. Otkako su njenog osetljivog brata Radua i nju otrgli iz rodne Vlaške da bi odrasli kao taoci na osmanskom dvoru, Lada je znala da će preživeti samo ako ne pokaže milost. Njima je suđeno da budu pioni u svirepoj igri, a pretnja mača ih prati na svakom koraku. Kada upoznaju Mehmeda, buntovnog i usamljenog sultanovog sina, Radu je ushićen zbog toga što je stekao istinskog prijatelja, a Lada se pita da li je najzad pronašla nekoga dostojnog njene strastvene prirode. Ali, Mehmed je naslednik carstva protiv kog se Lada zaklela da će se boriti, a koje je za Radua na neki način postalo dom. Na kraju krajeva, duše i prestoli ne idu zajedno. Idu li?

Postoji odličan zaplet koji nećete predvideti. Presrešće vam put i ostaviti vas zapanjene. Lada je izuzetna heroina. Bez patetike, njen lik je izgrađen poprilčno dobro. Neustrašiva, kako odrasta sve više postaje hladna i okrutna, shvatajući šta znači biti žena u svetu kom ne pripada. Osim toga što je Lada glavni lik, priča se ne vrti konstantno oko nje. Svi likovi, istorijski detalji i sama radnja razrađeni su baš kako treba.

Jako teško se ulazi u samu priču, ali još teže se izlazi iz nje. Priča je o tome kako da se osoba izbori za sebe i ono što želi da bude u životu. Ukoliko ste spremni da se ukrcate na ovakvu vožnju I onda me tama obuzme je prava stvar za vas.

kultura,preporuka,knjiga,i onda me tama obuzme,kirsten vajt,fantastika,preporuka knjige,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.