Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

„Teatar na raskršću” ponovo u Narodnom pozorištu

Sonja Stefanović 6.12.2019. Komentari

Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora pod nazivom Teatar na raskršću biće svečano otvoren  11. marta 2020. godine, na Dan Narodnog pozorišta, premijerom predstave Sitničarnica kod srećne ruke. Festivalski program će trajati do 19. marta. 

Foto: Sonja Stefanović

Predstva kojom će se otvoriti Festival rađena je po romanu akademika Gorana Petrovića, u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića, i produkciji Narodnog pozorišta. Na osnovu predloga selektorskog para, pozorišnog kritičara Aleksandra Milosavljevića i upravnika Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, Savet Festivala je doneo odluku da takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala čine predstave:  Bakhe, od Euripida u režiji Igora Vuka Torbice u izvođenju Narodnog teatara Bitolj iz Severne Makedonije, zatim Tko se boji Virdžinije Vulf, Edvarda Olbija u režiji Lenke Udovički. Komad je rađen u produkciji Ulisis teatra, Brioni – Zagreb, i Beogradskog dramskog pozorišta.Kako organizatori kažu, biće predstavljeno i novo viđenje Labudovog jezera. Koncepciju, tekst i režiju je radio Kokan Mladenović, a izvešće Gradski mađarski Teatar Čiki Gergelji, iz Temišvara. Među takmičarskim predstavama se našla i Baal Andreja Rozmana Rozea po motivima istoimene drame Bertolda Brehta,  režiju potpisuje Vito Taufer, a izvešće je Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane.

Predstavu Antigona u režiji Angele Rihter predstaviće Hrvatsko narodno kazalište. Zatim je tu i delo Alfreda de Misea, Lorencačo, Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Reditelj predstave je Boris Liješević. U programu će biti i komad Razgovori o ljubavi, autorski projekat u režiji Jerneja Lorenca, a izvešće ga Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja i Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane. Poslednja predstava  Kaligula, delo je Alberta Kamija, a u režiji Diane Dobrevae. Odigraće je Nacionalni teatar Ivan Vazov iz Sofije.

Programski savet Festivala čine pozorišni stvaraoci iz Srbije i regiona na čelu sa predsednikom Nebojšom Bradićem koji je pozorišni reditelj iz Srbije. Ostali članovi su pozorišni kritičar iz Srbije,  Aleksandar Milosavljević, zatim prof. dr Darko Lukić, teatrolog iz Hrvatske, glumac Dejan Lilić iz Severne Makedonije, mr Dejan Petković, teatrolog iz Srbije, pisac Dejan Stojiljković iz Srbije i upravnik Narodnog pozorišta Niš mr Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog.

Nebojša Bradić je izrazio veliko zadovoljstvo povodom drugog Festivala kao i zbog mesta koje Festival ima u Nišu. Uveren sam da će druga edicija Festivala potvrditi razlog zbog kojeg smo ga pokrenuli, zbog čega smo svi ove godine kreirali jedinstvenu atmosferu i zbog čega će i sledeće godine putem ovog raskršća na hodočašće u Niš doći značajni teatri, dodao je. Festival će u svom programu imati tribinu kao i prvi put, a nova će nositi naziv Teatar kao prostor afirmacije slobode. Pitanje (ne)postojanja slobode, kao zajednička stvar svih predstava, biće glavna tema. Događaj se organizuje uz podršku Gradonačelnika i Skupštine grada Niša, kao osnivača Narodnog pozorišta Niš. Gradonačelnik Darko Bulatović je kazao da su za ovaj projekat najzaslužniji građani Niša. 

kultura,predstava,Narodno pozrište Niš,spasoje milovanović,balkan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.