Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Vladimir Tabašević otvorio Sajam knjiga

Emilija Kostić 3.12.2019. Komentari

Dobitnik NIN-ove nagrade za 2018. godinu Vladimir Tabašević svečano je otvorio 56. Niški sajam knjiga u hali Čair. Posetiocima je predstavljeno više od 70 izlagača, među kojima se može naći raznovrsna literatura za decu i odrasle. 

Vladimir Tabašević, Foto: Jelena Todorović

Ovogodišnji sajam nosi poruku Temelj kulture, temelj stvaranja i trajaće do 8. decembra. Mogu se pronaći raznovrsna izdanja iz oblasti beletristike, svih vrsta umetnosti, zatim iz nauke, tehnike i sporta. Tu se nalaze i stripovi, slikovnice, rečnici, knjige na stranom jeziku, kao i antikvirane knjige i udžebnici za učenike i studente. Program sajma uključuje svakodnevne promocije, književne susrete i razgovore, potpisivanje knjiga od strane domaćih pisaca i Dečiji dan, gde će se najmlađi družiti sa poznatim dečijim piscima.

Autor dela Zablude Svetog Sebastijana, koje je dobilo NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2018. godine, Vladimir Tabašević rekao je da mu je čast što je dobio priliku da otvori Sajam knjiga u Nišu, gde mu je 1958. godine rođena majka. U svojoj književnosti imam specifičan fokus na odnos jezika i stvarnosti, kao i kako je moguće samim jezikom intervenisati i menjati stvarnost − kazao je Tabašević.

IMG 20191202 181048

Srđan Savić, Foto: Jelena Todorović

Izdavačke kuće su pripremile, kako je rečeno, značajne popuste, pre svega zbog negovanja čitalačke publike. Direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić rekao je kako je Sajam knjiga postao tradicija, te da se iz godine u godinu treba negovati. Kada mlađim generacijama skrenemo pažnju koliki je značaj knjiga kao medija za očuvanje naše civilizacije, sećanja i znanja, onda oni malo drugačije počinju da gledaju na knjigu i da je doživljavaju, pojasnio je Savić i na to dodao da im nije cilj da mladi kupuju što više knjiga, već da ih one privuku i zainteresuju

Posetioci koji budu kupili ulaznicu prvog i poslednjeg dana na poklon će dobiti knjigu u izdanju Niškog kulturnog centra. Cena ulaznice je 120, a za grupne posete učenika i studenata (najmanje deset osoba) 70 dinara.

kultura,Niš,niški kulturni centar,sajam knjiga,hala cair,Vladimir Tabašević,knjige,stripovi,Srđan Savić,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.